Диана Русинова: Грешка беше да дадем тротинетки на 16-годишни

1
Експерти призовават за задължителна регистрация и застраховка за електрически тротинетки
Експерти призовават за задължителна регистрация и застраховка за електрически тротинетки

Експерти призовават за задължителна регистрация и застраховка за електрически тротинетки

След втория смъртен случай, свързан с електрическо превозно средство в България, експертите по пътна безопасност настояват за спешни мерки за регулиране на употребата на тези все по-популярни средства за придвижване.

Диана Русинова, експерт по пътна безопасност, коментира трагичния инцидент в София, при който мъж загуби живота си след сблъсък с тротинетка в стълб. В интервю за предаването "Социална мрежа" по Нова нюз, тя подчерта необходимостта от незабавни действия за подобряване на безопасността.

"Настояваме за най-адекватната мярка, която може в спешен порядък да се предприеме - да гарантираме, че хората, които по някакъв начин управляват тези индивидуални електрически превозни средства, имат елементарни познания за това какви правила трябва да спазват като участници в движението, въвеждането на регистрационен режим, както и въвеждането на задължителна Гражданска отговорност," заяви Русинова.

Експертът изрази мнение, че приравняването на електрическите превозни средства към велосипедите е било грешка, особено по отношение на възрастовото ограничение за управление. "За мен беше грешка тези индивидуални електрически превозни средства да бъдат приравнявани към велосипедите и още по-голяма грешка беше да ги дадем на 16-годишни деца да ги управляват," добави тя.

Русинова посочи парадокса, че докато на 16-годишните не е разрешено да управляват автомобили, те могат да карат електрически тротинетки, които потенциално могат да причинят значителни щети. Тя подчерта, че тези превозни средства могат да развиват скорости над 40 километра в час, въпреки законовото ограничение от 25 километра в час.

Експертът сподели наблюдения за безотговорно поведение на пътя, включително каране през нощта без необходимото оборудване за безопасност. "Качихме клип, как през нощта се кара индивидуално електрическо средство без задни светлини, без светлоотразителна жилетка и без сложена каска," обясни Русинова, илюстрирайки нуждата от по-строг контрол и образование.

В заключение, Диана Русинова призова за цялостен подход към проблема, включващ по-добро регулиране, образование и отговорно поведение от страна на ползвателите. Тя подчерта, че безопасността на електрическите превозни средства до голяма степен зависи от това кой ги управлява и как се спазват правилата за движение.

Инцидентът в София и последвалият дебат подчертават нуждата от спешни мерки за подобряване на безопасността на пътя в ерата на новите форми на градска мобилност. Властите и експертите са изправени пред предизвикателството да балансират иновациите в транспорта с осигуряването на безопасност за всички участници в движението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Rv
    Грешката беше да няма възпитание и ценностна система.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари