Деян Василев: Очакват се мерки, забраняващи нови кредити за силно задлъжняли лица

0
През последната година се наблюдава ръст на необслужваните кредити
През последната година се наблюдава ръст на необслужваните кредити Снимка: Деян Василев / Facebook

През последната година се наблюдава ръст на необслужваните кредити

От началото на годината се наблюдава значителен ръст в търсенето на бързи кредити, предоставяни от небанкови институции, като този сегмент на пазара отбелязва увеличение с около 20%. Увеличението съответства на общите тенденции и в други сегменти на кредитния пазар. Бързите кредити включват не само популярните необезпечени заеми до заплата, но и различни видове лизингови и потребителски кредити. Въпреки че Българската народна банка (БНБ) регулира този сектор, експертите препоръчват допълнителни мерки, особено в областта на необезпечените кредити и заеми, отпускани на хора със зависимости от хазарт. Финансовият експерт Деян Василев коментира в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, че този сектор може да бъде засегнат от по-строги регулации.

През месец май БНБ изпрати указание до всички банки, задължавайки ги да отчитат на месечна база ключови показатели, като съотношението дълг към доход и процент на финансиране за жилищни кредити. Очаква се, че до есента могат да бъдат въведени нови мерки, които ще ограничат достъпа до кредити за силно задлъжнели лица.

В допълнение, Василев отбеляза, че през последната година се наблюдава ръст на необслужваните кредити, основно поради инфлацията. Въпреки че България продължава да предлага рекордно ниски лихви за жилищни кредити в сравнение с региона, нарастващите обеми на бързи, жилищни и потребителски кредити с 20% до 30% спрямо предходната година изискват повече внимание. „С увеличаването на доходите хората увеличават и месечните си вноски по кредитите, които могат да си позволят“, обяснява Василев, но предупреждава, че при евентуално икономическо забавяне, това може да доведе до сериозни проблеми. Той също така апелира за повишаване на финансовата култура на населението, като отбеляза, че тя е важен фактор за избягване на свръхзадлъжнялост.

Въпреки наличието на защита за потребителите и механизми за подаване на жалби, секторът на необезпечените кредити все още страда от лоши практики. „Младите хора са особено рисков сегмент, тъй като често искат всичко веднага“, подчертава Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Лош
    Учете на "финансова култура"работодателите дето не плащат както трябва и безотговорната държава дето не я интересува с какво живее народа!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари