Рекорден ръст на жилищните кредити в България

0
Банковите заеми за жилища надхвърлиха 23 милиарда лева
Банковите заеми за жилища надхвърлиха 23 милиарда лева Снимка: БТА

Банковите заеми за жилища надхвърлиха 23 милиарда лева

Българската народна банка (БНБ) отчита значително увеличение на жилищното кредитиране в страната. Към края на септември 2024 година общата сума на жилищните кредити достига 23,617 милиарда лева, което представлява увеличение от 4,854 милиарда лева спрямо същия период на миналата година.

Засилен темп на растеж при жилищното кредитиране

Годишният ръст от 25,9 на сто в жилищното кредитиране показва засилване на темпа в сравнение с август, когато увеличението беше 25,5 на сто. За сравнение, през септември 2023 година общата сума по жилищните кредити е възлизала на 18,763 милиарда лева.

Нови мерки на БНБ за регулиране на пазара

От първи октомври 2024 година влязоха в сила нови регулаторни мерки на БНБ при кредитите, обезпечени с недвижими имоти. Тези мерки са въведени в отговор на бързите темпове на растеж в този сегмент през последните години.

Развитие при другите видове кредитиране

Потребителските кредити бележат годишен ръст от 15 на сто, достигайки 18,968 милиарда лева през септември. Банковите кредити за нефинансовия бизнес възлизат на 44,387 милиарда лева, с годишно увеличение от 8,2 на сто.

Общо състояние на кредитния пазар

Към края на септември 2024 година общата сума на кредитите за неправителствения сектор достига 99,375 милиарда лева, което представлява 50,7 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Годишният ръст е 13,6 на сто, като се отчита леко забавяне спрямо предходния месец, когато увеличението е било 14,1 на сто.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари