Дете пред екрана: До 1 година - без телевизор, до 7 години - максимум 1 час

2
Намалете вредата от постоянното ровене в мрежата, забраните имат обратен ефект, казва психологът Детелина Стаменова
Намалете вредата от постоянното ровене в мрежата, забраните имат обратен ефект, казва психологът Детелина Стаменова

Намалете вредата от постоянното ровене в мрежата, забраните имат обратен ефект, казва психологът Детелина Стаменова

Дигиталните устройства са вредни:

  • ако водят до липса на приятели, на знания, интереси и концентрация
  • ако сънят е недостатъчен
  • ако заради застоял начин на живот се качват килограми
  • ако се появят проблеми с очите

Детелина Стаменова е психотерапевт и социолог. Тя следи темата за прекомерната употреба на екрани от години и е част от "(не)Победими пандемии" – доклада на "ПанЕвропа България" на специалисти, които насочиха общественото внимание към няколко от съвременните предизвикателства пред всеки от нас и децата, които, без ние да усещаме, увреждат здравето, отбелязва 24 часа.

Древните гърци по време на някоя разходка, обсъждайки смисъла на живота, стигнали до извода, че на здравия дух му е по-лесно да живее в здраво тяло. Двадесет века по-късно няма кой да оспори тяхното твърдение, че менталното и психичното здраве вървят заедно. Във формулата вече включваме и икономическото здраве – защото едно разболяване струва все повече не само пари, но и време. Реално да си здрав, не е никак лесно, защото изкушенията са навсякъде; животът се променя и отвсякъде изскачат предупредителни знаци какво да ядеш или не, какво да правиш или не – и тази информация, понякога противоречива, оставя човек в състояние да не може да вземе решение за навиците си – или поне кога стават опасни.

Редуцирайте вредата

"Намаляването на вредата" е система за избор - не само семпла, но и ефективна. Идеята е, че ако не просто забраняваме, а поставим някакви разумни навици, вероятността да не прекаляваме, а просто да употребяваме ще доведе до това хем да имаме ползи, хем да не изпадаме в крайности.

Екраните и децата

Сякаш задължително разговорът по темата с екраните стартира с лошото и накрая всичко изглежда толкова отчайващо, сякаш няма никакъв вариант да се направи каквото и да било и всички винаги ще тънат в безпросветност, тревожности, нарцисизъм и затлъстяване.

Факт обаче е, че ако имате тийнейджър и бученето "остави телефона" е част от семейните навици, сте закъснели. Ако тук и сега забраните нещо на някого, то може да разчитате, че ще изобрети начин да ви излъже. От друга страна, ако се придържате към някакви разумни правила, базирани на всичко, което знаем, може да помогне на изберете семейни политики за това, което ще работи за вас и децата ви.

Генерацииите Z (родените 1995-2010) и Алфа (2010-2024) не приличат на никоя друга и суровите забрани могат да имат обратен ефект. Но пък за последните алфи и първите бета вече е натрупано достатъчно знание какво е добре за тях, за да избегнат онова, което екраните могат да причинят на младите мозъци.

Повечето хора мислят себе си за изключение, както и децата си. "Ние сме различни" е голям капан, защото все пак повечето хора си приличаме и това, че дете, което стои нонстоп на телефона и "не му личи", не е гаранция, че това се случва с вашето (но дано е така).

Зло ли са екраните?

Когато пречат на ежедневните дейности – липса на приятели, липса на интереси, знания, концентрация, недостатъчно сън, заседял начин на живот, който има като резултат качване на теглото и проблеми с очите. Когато пречат на самооценката – също. Висок процент от момичетата и младите жени изпитват проблеми да приемат тялото си, когато прекарват повече време онлайн и един от начините да преодолеят това е чрез отследване на акаунти, които ги карат да се чувстват несигурни.

Ето четири стъпки, които могат да предотвратят последиците от екранното време и неговите негативни ефекти сред децата.

Бъдете консервативни и умерени за използването на технологии от най-малките.

Чака ги цял живот пред някакъв екран – за удоволствие, за учене, за работа – такова е човешкото развитие. Една от големите промени при генерацията Z ("тревожното поколение") е, че при тях имаше революция на технологиите за лично ползване – в техните джобове много по-рано като възраст имаше и от доброто, и от лошото на дигиталния свят – не просто информация, но и различни мерки за популярност, харесване, клюки и тормоз. Гигантите не помогнаха, защото искаха още и още, зарибяваха ги, родителите не се усещаха и така едно поколение израсна, прекалявайки с екраните. Резултатът е видим – повишена тревожност сред това поколение, самота, понякога липса на социални умения и адекватност, но не само – проблеми с възприятието на себе си и другите, липса на фина моторика, липса на концентрация, логопедични проблеми и какво ли не още. И не само – увеличаване на ръста на късогледството, затлъстяването и изменения в тялото, проблеми със съня и всичко, което следва от това. Накратко: опитът сочи, че при генерация Z, която е първата, в която

"детство, базирано на играта", стана детство пред телефона,

се отрази зле на тях като хора и тепърва тези навици ще им пречат, ако не положат усилия – или ще пречат на новите поколения, ако родителите не подходят зряло и информирано.

По-малко екранно време е по-добре

Когато родителите зададат навици до около 7-годишна възраст, когато най-често детето получава свой телефон, с който родителите да се свържат с него, а и то да може да се забавлява, тогава имате по-голяма вероятност да не водите войни за времето на него.

Все повече производители инсталират програми, дори безплатни, да маркирате телефона като "детски" и да ограничавате от самото начало времето на него. Важното тук е, че през тези години то ще е изградило умението само да се разделя с екрана и да планира времето си на него.

Структуриране на времето пред екрана

Споменах контрола на времето, но структурата също е важна – и деца, и възрастни е добре да избягват нощното висене пред телефона, както и да имат някакви часове, в които да не се обръщат към него. Забележително добър ефект има това да изключите нотификациите за по-малко важните приложения или да бъдете в режим, в който само най-важните хора могат да ви търсят. Наистина много по-лесно е да се предотврати проблемна употреба, отколкото да се овладеят нещата, след като се превърнат в мания. Ако имате време, в което си поставяте собствени граници, че не гледате телефона – и го спазвате, това е полезен навик – за деца, но и за възрастни, както и добрият стар етикет, в който не ползвате телефон, докато вечеряте заедно например.

Включете повече движение

Въпреки че може да видите много хора, които ходят, загледани и "работещи" на телефоните си, на базово ниво проблемът с екраните е статичното положение, в което се ползват. Стоенето води до повече часове без движение и

тялото ни, което е създадено да се движи, се превръща в буца от кокали и месо,

което се изкривява във всякакви пози, обикновено неестествени. Но нека бъдем честни – и четенето в дълги периоди от време е в състояние да роди същата поредица от проблеми, но екраните дават много по-различно и атрактивно съдържание, което прави децата (а и възрастните) по-привлечени от екраните – и стоят по-дълго.

Адекватната физическа активност за възрастта е особено важна за малките, защото не е въпрос на мускули, а на правилно развитие, т.е. детето да продължи да развива тялото си така, че то да бъде здрава обвивка на душата му още дълго време, а най-добре през целия живот. Физическите занимания – било то някакъв спорт, дори без да е с амбицията да е професионален; игри на открито, реално имат ефект върху мозъците им – като когнитивно развитие и училищна компетентност. Факт е, че

дете, което има периоди на игра и учене, се справя по-добре от това, което само учи (или е на телефона)

Шансовете на първото да бъде по-здраво до края на живота си, без да страда от хронични болести, и да се радва на подвижността са много по-големи, както и това да му е по-лесно да учи и да има приятели.

В реалността обаче родителите като цяло намаляват времето на физическа активност на децата, а това е компромис, който не знаят, че пречи на подрастващите им да бъдат здрави на всички нива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари