Държавата осигуря 350 хиляди противогрипни ваксини за пенсионерите

0
Ваксинационното покритие в България достигна средноевропейските нива
Ваксинационното покритие в България достигна средноевропейските нива

Ваксинационното покритие в България достигна средноевропейските нива

В рамките на националната програма за предпазване от сезонен грип, българската държава е осигурила близо 350 хиляди противогрипни ваксини за безплатно ваксиниране на хората на и над 65-годишна възраст. Ваксините вече се доставят на личните лекари в цялата страна, съобщиха здравните власти на обща пресконференция с Българския лекарски съюз (БЛС) и представители на неправителствения сектор.

Главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев отбеляза нарастващия интерес към безплатните противогрипни ваксини сред пенсионерите през последните години. "Това е много добра новина, тъй като те са най-застрашени от тежко протичане на болестта и усложнения. Средно годишно около 2 хиляди души в тази възрастова група губят живота си след усложнения от грип", подчерта доцент Кунчев.

Здравните власти си поставят амбициозна цел за 2024 година - да ваксинират всеки пети човек от рисковата група на над 65-годишните. Тазгодишните четиривалентни противогрипни ваксини, препоръчани от Световната здравна организация, включват щамове на грипни вируси тип А - Victoria и Thailand, и тип Б - Austria и Phuket.

Професор Нели Корсун, ръководител на референтната лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" в Националния център по заразни и паразитни болести, информира, че към момента няма регистрирани случаи на грип. Най-разпространените вирусни инфекции в момента са причинени от COVID-19, който обаче протича сравнително леко.

Експертите прогнозират, че заболеваемостта от грип през предстоящия сезон ще бъде на нивата от периода преди пандемията от COVID-19. Традиционно първите случаи на грип в България се регистрират през ноември, а пикът на грипната вълна се очаква в края на януари.

Доктор Николай Брънзалов, председател на Управителния съвет на БЛС, отбеляза: "Моите пациенти проактивно идват и питат за противогрипната ваксина, месеци преди да е започнала ваксинацията. Похвално е, че и все повече компании осигуряват безплатни ваксини за своите служители". Той подчерта, че противогрипните ваксини са безопасни, ефективни и спасяват човешки животи.

Доктор Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, представи впечатляващи статистики за увеличаване на ваксинационното покритие в България. От едва 2% преди стартирането на националната програма през 2018 година, страната ни вече е достигнала средните нива от 21% за Централна и Източна Европа. Само за последните две години броят на внесените противогрипни ваксини на българския пазар се е увеличил с 60%, а обхватът на националната програма за хората над 65 години е нараснал с 84%.

Здравните експерти напомниха, че освен ваксинацията, не трябва да се пренебрегват и обичайните мерки за предпазване от грип и остри респираторни заболявания. Те включват често миене на ръцете, покриване на носа и устата при кихане и кашляне, редовно проветряване на помещенията и избягване на близък контакт с болни хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари