Първи случай на грип за сезона

0
Ангел Кунчев: Ваксините покриват новите щамове
Ангел Кунчев: Ваксините покриват новите щамове Снимка: БТА

Щамовете „Виктория” и „Тайланд” циркулират тази година

Първи случай на грип за новия сезон е установен в България.

Здравните власти потвърждават наличието на грипен щам B/Victoria

Националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести регистрира първия случай на грип за сезон 2024-2025 година. Грипният вирус от щам B/Victoria е потвърден в респираторна проба, изпратена от Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни болести "Проф. Иван Киров".

Актуални грипни щамове и ваксинация

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев информира чрез Българската телеграфна агенция, че грипните щамове за настоящата година са „Виктория" и „Тайланд". "Тези щамове са включени в състава и на двете противогрипни ваксини, които се използват в България", поясни доц. Кунчев.

Осигурена е наличност на противогрипни ваксини

В рамките на националната програма за предотвратяване на грипа сред населението на и над 65-годишна възраст, Министерството на здравеопазването е обезпечило достатъчно количество противогрипни ваксини. Те вече са разпределени при общопрактикуващите лекари, а гражданите могат да намерят ваксини и в аптечната мрежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари