Фармацевти: Противогрипната ваксина се изчерпва почти моментално

0
Към момента личните лекари все още не разполагат с безплатни ваксини за пациентите над 65-годишна възраст
Към момента личните лекари все още не разполагат с безплатни ваксини за пациентите над 65-годишна възраст Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Респираторните вируси водят в оплакванията на пациентите, отчитат медици

Последните седмици бележат ръст в заболеваемостта от респираторни заболявания, като наближава и началото на сезонния грип. Чакалните пред кабинетите на общопрактикуващите лекари се пълнят все повече, а медиците отчитат разнообразие от симптоми при пациентите.

Д-р Йорданка Костадинова сподели пред Bulgaria On Air своите наблюдения: "Преобладават респираторните вируси, но се срещат и стомашно-чревни инфекции. Патологията е доста разнородна. При децата все още се наблюдават случаи на коронавирус, но протичането е по-леко в сравнение с другите дихателни вирусни инфекции."

Ваксинацията срещу грип продължава да набира популярност сред пациентите. Лили Луканова, която всяка есен се имунизира, споделя опита си: "Тази година реших да ваксинирам и дъщеря ми, която е почти на 5 години. Откакто започнахме с ваксинацията, забелязвам, че тя боледува по-рядко, въпреки че посещава детска градина."

Интересът към противогрипната ваксина нараства с всяка изминала година. Д-р Костадинова отбелязва: "Още с пристигането на първите количества ваксини, те бързо се изчерпаха. Пациентите вече започват да се оплакват от липсата им."

Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт, потвърждава тенденцията: "Получаваме нови доставки на всеки няколко дни, но те се изчерпват почти моментално. Търсенето на противогрипната ваксина нараства, тъй като хората осъзнават нейната ефективност като превантивна мярка. Към момента личните лекари все още не разполагат с безплатни ваксини за пациентите над 65-годишна възраст."

Очаква се програмата за безплатно ваксиниране на хората над 65 години да стартира в близките дни. Специалистите напомнят, че оптималният период за поставяне на противогрипна ваксина е до края на текущия месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари