ДАИ: Неизправните коли вече не са "опасни"

1
Новите правила дават на собствениците 14 дни за отстраняване на неизправности
Новите правила дават на собствениците 14 дни за отстраняване на неизправности Снимка: БГНЕС

Новите правила дават на собствениците 14 дни за отстраняване на неизправности

От началото на тази седмица Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) вече не смята автомобилите, които не преминават успешно Годишния технически преглед (ГТП), за опасни. Това обяви Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България, подчертавайки, че промяната е част от обещанията на транспортния министър Георги Гвоздейков, дадени в отговор на нарастващото недоволство сред шофьорите.

Според новите правила, въведени от ДАИ, неизправните автомобили вече не попадат в категорията "опасни", а се класифицират като „значителни“. Това означава, че вместо да бъдат спрени от движение незабавно, собствениците имат 14-дневен срок, в който могат да отстранят проблемите и да се явят повторно на преглед.

Вече замерванията не са в категорията „опасни“, защото ако те влизаха в тази категория, те трябваше да бъдат спирани от движение незабавно“, обяснява Малинка Бондаренко. „Променили са системата и вече тези автомобили не се считат за опасни.“

Новите правила обаче не премахват изцяло риска за собствениците на неизправни автомобили. Бондаренко уточнява, че ако след неуспешен ГТП собственикът шофира автомобила си до сервиз и попадне в инцидент, има вероятност застрахователите да не признаят щетите. Тя също така подчерта, че промяната е била въведена без официалното одобрение на работната група, която се занимава с въпросите около техническите прегледи.

Просто успокояваме хората, за да няма напрежение, но това не решава техния проблем. Техният проблем е свързан с автомобила и неизправностите му“, коментира Бондаренко.

Тази промяна следва да внесе известно облекчение за автомобилните собственици, особено след като в края на юли, в първата седмица след пълната дигитализация на прегледите, беше отчетен минимален процент недопуснати коли по пътищата. Същевременно, броят на автомобилите с "леки несъответствия" също остана нисък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Дърт депесар педеруга
    Бензиновите двигатели са упадъчно комунистическо изобретение, което развращава хората. Бензинови коли карат само оядените комуминсти в гнила Русия и богатите империалисти в Съединените Американски Щати. В блъгария сме седерасо педеруги и джендъри , следователно НЯМА ДА КАРАТЕ бензинови коли! Ще ги забраним със закон и ще ги спрем напълно. Па вие се оплаквайте на когото щете... Властта е в наши ръце и ще ви принудим!
  • -3
    3
    Дърт комунист
    Бензиновите двигатели са упадъчно капиталистическо изобретение, което развращава хората. Бензинови коли карат само оядените капиталисти в гнилия капитиластически Запад и богатите империалисти в Съединените Американски Щати. В блъгария сме в комунистическия строй, следователно НЯМА ДА КАРАТЕ бензинови коли! Ще ги забраним със закон и ще ги спрем напълно. Па вие се оплаквайте на когото щете... Властта е в наши ръце и ще ви принудим!
  • 8
    2
    Хи Хи
    А тези същите, да ръмжат по цяла нощ, могат, А?!?
  • 8
    1
    Стамболов
    Ми те автомобилите, дето са уж тунинговани, И е пипано по чиповете и генерацията, трябва да бъдат НЕЗАБАВНО СПРЕНИ ОТ ДВИЖЕНИЕ! Да ходят в технитест, за да докажат че не е така!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари