Д-р Петър Чипев: Зимното часово време носи по-малко рискове за здравето

1
Медикът обяснява ефектите от промяната на часовото време
Медикът обяснява ефектите от промяната на часовото време

Медикът обяснява ефектите от промяната на часовото време

Зимното часово време носи по-малко рискове за здравето, заяви доктор Петър Чипев.

В нощта на 26 срещу 27 октомври 2024 година българите ще преминат към зимно часово време, като в 3:00 часа стрелките на часовника ще се преместят с час назад. Специалистът по медицина на съня доктор Петър Чипев разкрива важни подробности за влиянието на тази промяна върху човешкия организъм.

Влияние върху сърдечно-съдовата система

"Лятното часово време е доказано, че влияе по-зле на организма – повишава сърдечно-съдовите инциденти. Има наблюдения, че инфарктите и инсултите са по-чести непосредствено след смяната на времето лятото", сподели в ефира на bTV доктор Чипев.

Хормонални промени и адаптация

Според специалиста, преходът към зимно часово време води до промени в хормоналния баланс. "Променя се най-вече концентрацията на мелатонина. Тоест ние трябва да се будим в часове, в които има различна концентрация, което променя отделянето на хормоните на стреса, кортизона, щитовидните хормони", обяснява той.

Препоръки за по-лесна адаптация

Доктор Чипев препоръчва поддържането на редовен режим на сън, тъй като повечето хора не спят достатъчно. През уикенда е препоръчително да се компенсира недоспиването, доколкото е възможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари