Кога местим стрелките с един час назад?

0
България се връща към зимното часово време на 27 октомври
България се връща към зимното часово време на 27 октомври

България се връща към зимното часово време на 27 октомври

България ще се върне към астрономическото часово време тази есен на 27 октомври, когато в 04:00 часа след полунощ стрелките на часовниците ще бъдат преместени с един час назад. Това време е известно като зимно часово време и е съобразено с естественото движение на Земята, докато лятното часово време е изкуствено въведено с цел по-добро използване на дневната светлина.

През септември 2018 година Европейската комисия предложи да се спре практиката за сезонната смяна на времето, като държавите-членки на Европейския съюз трябваше да изберат до март дали да останат на астрономическо (зимно) или на лятно часово време. Въпреки това решението бе отложено и промени в практиката засега няма.

В България смяната на времето е регламентирана с постановление № 94 от 13 март 1997 година на Министерския съвет, което предвижда всяка година в последната неделя на октомври преминаването към зимно часово време, а в последната неделя на март – към лятно часово време.

Идеята за смяна на времето датира още от XVIII век, когато Бенджамин Франклин предлага в писмо до редактора на "Парижки журнал" хората да се събуждат и лягат по-рано, за да се използва по-ефективно дневната светлина. Първата реална практика на лятното часово време е въведена през Първата световна война от германското правителство през периода 30 април – 1 октомври 1916 година, а Великобритания последва примера през същата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    българин
    Нали още преди 4-5 години беше решено да не се местят стрелките напред- назад?! Да, ама евро чиновниците забатачиха това решение. Аман от некадърници!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари