Д-р Боримир Фурнаджиев: Кирил Маричков беше здрав!

0
5 дни преди да почине беше в кабинета ми. Направихме си снимка
5 дни преди да почине беше в кабинета ми. Направихме си снимка Снимка: Боримир Фурнаджиев / Facebook

Не залиташе, пиеше само лекарства за кръвно. Възможно е да е получил инфаркт

Легендарният музикант и основател на група "Щурците" Кирил Маричков напусна този свят на 11 октомври 2023 година, оставяйки феновете си в дълбок траур. Само дни преди фаталния инцидент, той е бил в добро здравословно състояние, споделя личният му лекар.

Доктор Боримир Фурнаджиев, известен като доктор Бари, разказва пред “24 часа – 168 истории” за последната си среща с рок легендата: "Кирил Маричков беше здрав! Пиеше само лекарства за кръвно и се оплакваше от болки в прешлените. В понеделник, на 7 октомври, 5 дни преди да почине, беше в кабинета ми. Прегледах го, а той ми донесе билети за юбилейния му концерт на 30 октомври. Направихме си снимка. Вероятно последната му..."

Последни дни преди трагедията

Доктор Фурнаджиев, който е отоневролог и специалист по уши, нос и гърло, е бил не само лекар, но и близък приятел на Маричков в продължение на 20 години. Той описва последния преглед на музиканта: "Аз следя гласа му и в понеделник дойде да погледна гласните му връзки, защото вървяха турнетата му. Прегледах всичко - и носа му, носоглътката, ушите. Нямаше никакъв проблем. На апаратурата видях и вестибуларния му апарат. Не залиташе."

Два дни по-късно, на 9 октомври, Маричков се обадил на доктор Бари с оплакване за слуха си. Лекарят го посъветвал да изчака да минат концертите и да използва олио за два дни.

Предположения за причината на инцидента

Доктор Фурнаджиев изразява изненадата си от новината за падането на Маричков: "Стана ми странно, като съобщиха, че е паднал изведнъж по лице, без дори да си е сложил ръката, за да се предпази. Може и инфаркт да е получил."

Личността на Кирил Маричков през погледа на приятел

Докторът описва Маричков като честен, чувствителен и широко скроен човек. "Хората му се радваха, защото беше малко загори тенджера," споделя с усмивка доктор Фурнаджиев, разказвайки за зеленото прасе-касичка, което Маричков му подарил.

Талисманът на Кирил Маричков

Интересна история разкрива произхода на талисмана на Маричков - малка икона на Света Богородица с младенеца. Тя му е била подарена в деня на раждането му от руска военнослужеща, която проверявала болницата за "врагове на народа". Маричков вярвал, че иконата му помага в творческия процес, особено когато сънувал песни.

Уроци от родителите

Родителите на Маричков са го учили на честност и смелост да изразява мнението си. Баща му, завършил дипломация, му дал важен урок: "Човек трябва да казва истината, но понякога може да си я спести".

Кирил Маричков остава запомнен като прям и честен човек, който не се страхуваше да изразява мнението си. Неговото творчество и личност ще продължат да вдъхновяват поколения напред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Българин
    До daskal Даскалеееее, какво ли очакваш от поколение "възпитавано" с "музиката" и "песните" на някой си Слави, виждащо алтернатива за управлението на държавата в "певеца по стадионите". Та като си заговорихме за възпитание и даскалство, то сред ръководните промотъри на този учиндолски екземпляр има и даскалица ...
  • 2
    2
    daskal
    До 1 - Смири се, бе, отпадък! Пред Смъртта се смири. Не си достоен дори да споменаваш това, което Кирил и "Щурците" оставят след себе си.
  • -3
    1
    Пффффф
    Аре стига вече. Маричков беше доносник, съсипал съдби на десетки хора. Посредствен музикант и отчайващ певец. Галеник на комунистическия режим, завъртял се като палачинка след това. Впрочем имам такъв познат - пенсионер от военна полиция, който храчи и плюе по някогашния режим, но на датата тича към банкомата за пенсията си.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари