Васко Кръпката: Ще помним Кирил Маричков като един щур щурец!

0
Той беше гуру, беше създател на една епоха не просто на песни, не просто на група, а на една епоха
Той беше гуру, беше създател на една епоха не просто на песни, не просто на група, а на една епоха Снимка: Васко Кръпката / Facebook

Той беше гуру, беше създател на една епоха не просто на песни, не просто на група, а на една епоха

Българската музикална сцена e в траур. Само дни преди да навърши 80 години, ни напусна Кирил Маричков - легендарният вокалист и басист на група "Щурците". Неговата кончина остави дълбока следа в сърцата на феновете и колегите му, превръщайки се в повод за национална скръб и почит към приноса му към българската рок музика.

Спонтанен мемориал пред дома на музиканта

В центъра на София, пред дома на Маричков, почитатели спонтанно започнаха да оставят цветя, превръщайки мястото в импровизиран мемориал. Социалните мрежи се изпълниха със спомени, песни и снимки на обичания музикант, докато стотици фенове, колеги и приятели споделяха своите лични истории, свързани с неговото творчество и влияние.

Васко Кръпката: "Кирил Маричков беше създател на една епоха"

Васко Кръпката, друга емблематична фигура в българския рок, сподели своите мисли за Българското национално радио (БНР):

"Ще го помним като един щур щурец. Кирил Маричков беше гуру, беше създател на една епоха не просто на песни, не просто на група, а на една епоха. И това е същата епоха, която в свободния свят се казваше 'Бийтълс', 'Ролинг Стоунс', а за нас, за България това бяха 'Щурците', особено през 70-те и 80-те години на миналия век".

Почит чрез музика: Масово изпълнение на "Клетва"

В рамките на фестивала "Sofia Guitar Fest", организаторите променят програмата, за да включат масово изпълнение на емблематичната песен на "Щурците" - "Клетва". Първоначално планирано като поздрав за юбилея на Маричков, сега събитието се превръща в трогателна почит към паметта на великия музикант. Организаторите отправят покана към всички желаещи да се присъединят към това уникално музикално събитие.

Кирил Маричков за "Клетва"

В едно от последните си интервюта за Българското национално радио, Кирил Маричков сподели за създаването на песента "Клетва":

"Когато правих музиката на филма "Вчера" с китара и като я изпях на Иван Андонов, той ми каза: 'Тази песен ще ни надживее и двамата'."

Трагичен инцидент слага край на една ера

Трагичният инцидент, довел до кончината на Кирил Маричков, се случи в село Селановци, област Враца. По време на звуковата проба преди концерт на група "Фондацията", Маричков падна от сцената. Обстоятелствата около инцидента и точната причина за смъртта му предстои да бъдат изяснени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Кърпелът
    Изчезни Пар Сал ! Да те ева в капута ! Що не се гръмнеш ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари