Чешмяната вода - по-безопасна от бутилираната?

0
Нови данни разкриват потенциални опасности в бутилираната вода
Нови данни разкриват потенциални опасности в бутилираната вода

Нови данни разкриват потенциални опасности в бутилираната вода

Нови научни данни показват, че чешмяната вода може да бъде по-безопасен избор от бутилираната в много части на света. Това твърдение е направено в наскоро публикуван коментар в престижното списание BMJ Global Health.

Изследователи от Weill Cornell Medicine в Катар установяват, че в Съединените американски щати бутилираната вода често не преминава през същите строги проверки за качество и безопасност като чешмяната. Това означава, че в нея може да се съдържат повече вредни химикали, произхождащи от пластмасовите опаковки.

Според проучването между 10 и 78 процента от пробите на бутилирана вода съдържат замърсители. Сред тях са микропластмаси и различни други вещества, включително фталати - химикали, използвани за повишаване на устойчивостта на пластмасите.

Учените предупреждават, че замърсяването с микропластмаси може да доведе до редица здравословни проблеми, включително оксидативен стрес, нарушения в имунната система и промени в нивата на мазнините в организма. "Въпреки че съществуват краткосрочни прагове на безопасност, дългосрочните ефекти на тези замърсители остават до голяма степен неизвестни", отбелязват авторите на изследването.

Освен здравословните аспекти, изборът на чешмяна вода има и екологични предимства. Пластмасовите бутилки за вода се нареждат на второ място сред най-разпространените замърсители на океаните, след найлоновите торбички. Те съставляват 12 процента от всички пластмасови отпадъци в световен мащаб.

Рециклирането на пластмасовите бутилки е все още недостатъчно ефективно, като голяма част от тях попадат в депата за отпадъци или се изгарят в инсинератори. Производството на пластмасови бутилки също изисква значително количество ресурси - за създаването на една бутилка са необходими между 17 и 35 литра вода.

Интересен факт е, че според някои проучвания до две трети от бутилираната вода в САЩ всъщност представлява препакетирана чешмяна вода.

Световната здравна организация отчита, че около 73 процента от населението на света има достъп до питейна вода, която е в близост и не е замърсена.

Според Индекса за екологично представяне (EPI) за 2024 година, чешмяната вода във Великобритания се обработва по едни от най-строгите стандарти в света. По-безопасна питейна вода има само в Италия и Сингапур. Съединените американски щати се нареждат на девето място в световен мащаб, следвани от Канада на 12-то и Франция на 13-то място.

Тези данни подчертават важността на инвестициите в инфраструктурата за питейна вода и необходимостта от преосмисляне на навиците ни за консумация на вода. Изборът на чешмяна вода не само може да бъде по-безопасен за здравето ни, но и значително по-екологичен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари