Бургаско училище забрани мобилните телефони в клас

1
Учениците бързо свикват с новите правила
Учениците бързо свикват с новите правила Снимка: БНТ

Учениците бързо свикват с новите правила

В образователната система на България се наблюдава нарастваща тенденция за ограничаване използването на мобилни телефони в учебните заведения. Пример за това е основно училище "Найден Геров" в град Бургас, където от началото на настоящата учебна година е въведена строга забрана за използване на мобилни устройства в класните стаи.

Добринка Николова, заместник-директор на училището, обяснява мотивите зад това решение пред БНТ: "Основните ни мотиви, за да въведем тази забрана, са слабата концентрация на учениците по време на учебните часове, ниската адаптивност на учениците, успеваемостта им също е на по-ниско ниво и всички знаем за пагубното влияние на тези мобилни устройства върху детската психика".

Въпреки първоначалното неодобрение от страна на някои ученици и родители, новата политика бързо показва положителни резултати. Учениците имат две опции - да оставят телефоните си вкъщи или да ги съхраняват в специални заключващи се шкафчета на входа на училището.

Изключения се правят само за ученици със здравословни проблеми, които трябва да представят медицински документ. "Изключение правят децата, които са с хронични заболявания, при тях жизнено важно е да ползват тези мобилни устройства", допълва Николова.

Интересно е да се отбележи промяната в нагласите на родителите. Една майка споделя: "В началото дори бях абсолютно против и не подписах декларацията, че съм съгласна, но в следствие говорих с детето и стигнах до извода, че по-добре без телефон, за което съм благодарна, че се случи така. Детето е много добре, чувства се много добре и между другото аз вече съм спокойна, защото имам връзка по всяко едно време с класен ръководител, заместник-директор и дори директор".

Друга майка отбелязва положителната промяна в отговорността на детето ѝ: "Много често ми се е обаждал - забравих си половината тетрадки или учебници. Мама търчи да ги носи. Сега чантата се проверява по три пъти, защото няма как да стане този номер, сам отговаря за себе си".

Учениците също забелязват позитивни промени. Един ученик споделя: "Преди, като бяхме с телефони през междучасията само си гледахме, не си комуникирахме с децата, обаче сега, като ги взеха, вече имаме по-добра комуникация - не си гледаме телефоните, преговаряме си преди часа, ако има изпитвания".

Михаела, ученичка в училището, отбелязва, че без телефони преписването по време на тестове е значително по-трудно: "По време на тестове винаги е имало преписване и така е по-лесно учителите да могат да разберат истинските знания на учениците без телефон".

Соня Янкова, преподавател по български език и литература в училище "Найден Геров", потвърждава положителния ефект от забраната: "Забраната за телефоните има голям ефект. Първо учениците са много по-фокусирани върху обучението. Концентрацията им е по-висока в часовете. Естествено, мотивацията им да участват в учебно-възпитателния процес расте. Няма какво да ги разсейва и не на последно място резултатите наистина са по-добри".

Въпреки че Законът за училищното образование в България забранява използването на мобилни телефони по време на учебните часове, това правило често не се спазва стриктно във всички училища. Примерът на основно училище "Найден Геров" в Бургас показва, че последователното прилагане на такава политика може да доведе до значителни подобрения в учебния процес и междуличностните отношения в училищната общност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Гххйк
    Браво!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари