СИНПИ: Университети в Северна България са застрашени от ликвидация

1
Необходима е спешна реформа за спасяване на ключови образователни институции
Необходима е спешна реформа за спасяване на ключови образователни институции Снимка: СИНПИ

Необходима е спешна реформа за спасяване на ключови образователни институции

Стратегическият институт за национални политики и идеи (СИНПИ) изрази дълбока загриженост относно бъдещето на висшето образование в България. Институтът предупреждава, че наскоро приетите политически мерки могат да доведат до закриване на ключови образователни институции в Северна и части от Южна България.

Застрашени университети

Според СИНПИ, висшите училища във Велико Търново, Шумен, Русе, Плевен и Варна, както и някои в Южна България, са изправени пред риск от ликвидация. Това твърдение идва в отговор на скорошни политически решения, които институтът смята за потенциално разрушителни за системата на висшето образование в страната.

Подкрепа за Съвета на ректорите

СИНПИ заявява пълната си подкрепа за предложенията на Съвета на ректорите в Република България, определяйки ги като "националноотговорни". Институтът настоява за разработването на нов модел за финансиране на държавните висши училища, който да укрепва националното висше образование, особено в областите, свързани с националните нужди и българската култура.

Необходимост от дългосрочна стратегия

Експертите от СИНПИ подчертават нуждата от дългосрочна национална програма за капиталови разходи, насочена към модернизиране на инфраструктурата на държавните висши училища. Те също така призовават за законодателни промени, които да дадат на Съвета на ректорите по-голяма роля в определянето на политиките в сферата на висшето образование.

Привличане на чуждестранни студенти

Институтът предлага възраждане на традициите за привличане и обучение на чуждестранни граждани, като това се превърне в приоритет на държавната политика. СИНПИ препоръчва въвеждането на субсидирано едногодишно обучение по български език, литература и история за чуждестранни граждани и представители на българската диаспора в държавните висши училища.

Запазване на научния потенциал

СИНПИ се противопоставя на сегашната практика за пенсиониране на учени и преподаватели на 65 години, определяйки я като дискриминационна. Вместо това, те предлагат нова политика за стимулиране развитието на научния потенциал и запазване на опитните кадри във висшите училища.

Призив за отговорна политика

Институтът категорично отхвърля идеите за обединяване или закриване на български държавни висши училища, определяйки такива предложения като "знак за политическа безотговорност и национално предателство". СИНПИ призовава за компетентна и националноотговорна политика, която да стимулира бъдещото развитие на нацията и нейния духовен възход.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    на минимална заплата
    Реално погледнато в комунистическа бълхария няма нужда нито от университети, нито от висше образование. Не си прахосвайте напразно парите да следвате, и не си губете години от живота си на вятъра. В бълхария законите въведени от комунистите са такива, че дори да си тъп, мързелив и неграмотен, и да се преструваш, че работиш, накрая държавата всяка година ти увеличава заплата със закон. Комунистите в бг направиха така, че тъпите, мързеливите и неквалифицираните да вземат същите заплати като квалифицираните, образованите, и работливите... ТОГАВА КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ТОВА СМОТАНО ВИСШО ОБРАЗОВАНИЕ - ТОЧНО НИКАКЪВ ! в тъпата бълхария НЕ СИ ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ НА РАЗНИ УНИВЕРСИТЕТИ - ЩЕ ги ЗАГУБИТЕ БЕЗ ВСЯКАКВА ПОЛЗА !
  • 4
    2
    Бай Лоеф
    Дрогаре, аз съм се погрижил вече толкова години да направя от този от този унивеситет частна фирма за точене на пари за цялата ми фамилия и кумунярската клика покрай мен! Ето некадърното ми синче вече "професор" стана! Велизара и сега Кангала ми снасят директно подаяния от турските "студенти"! Няма как да ни закрият, нищо че сме на дъното!
  • 5
    1
    Бивш
    A какъв е резултатът от тяхната дейност ? Ами ТРАГИЧЕН ! До кога обществото ще търпи тая ужасяваща НЕГРАМОТНОСТ ? Защо СИНПИ не покаже разходите на тия ВУЗ ! Шапката ще ви падне ! Изходът е РЕФОРМА и заплащане -според постигнатите резултати ! Иначе - като в Африка !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари