Болницата в Дупница иска да върне на работа осъден за убийство лекар

0
Управителят на лечебното заведение заяви, че д-р Карастоянов е много уважаван и ценен от нас специалист
Управителят на лечебното заведение заяви, че д-р Карастоянов е много уважаван и ценен от нас специалист Снимка: Кирил Фалин / БНР

Управителят на лечебното заведение заяви, че д-р Карастоянов е много уважаван и ценен от нас специалист

Лекар, осъден за убийство, може да продължи да лекува от затвора поради липса на кадри.

В Дупница възникна безпрецедентен казус, при който осъден за убийство лекар може да продължи да практикува професията си дори от затвора. Д-р Николай Карастоянов, бивш анестезиолог в местната болница, наскоро влезе в затвора, за да излежава присъда за убийство. Въпреки това, поради острата липса на кадри, управителят на болницата е поискал от директора на затвора в Бобов дол да пуснат д-р Карастоянов почасово да работи на старото си място, съобщава БНТ.

Историята на казуса

Преди повече от 10 години, д-р Николай Карастоянов, заедно с брат си и баща си, влизат в спор с приятеля на дъщеря му - Николай Радев, известен като Отвертката. В разгара на спора, Радев е намушкан с нож и по-късно умира. Тримата Карастоянови са осъдени за убийството. Съдебното дело беше изпълнено с превратности - първоначално съдът даде на тримата мъже общо 37 години затвор. На втора инстанция присъдите бяха намалени и заменени с условни заради смекчаващи вината обстоятелства. Наскоро делото най-сетне приключи с присъди от по 3 и 4 години за братята и условна присъда за бащата.

Възможността за работа от затвора

Д-р Карастоянов е уважаван и ценен специалист в дупнишката болница. Поради липсата на достатъчно медицински кадри, управителят на болницата, д-р Стефан Николов, е поискал от директора на затвора в Бобов дол да позволи на Карастоянов да работи почасово в болницата. Болницата първоначално е обмисляла възможността осъденият да се върне за 12-часови дежурства, но това не е възможно по режима в затвора. От затвора обясняват, че все още се изясняват изискванията, които трябва да покрие лечебното заведение, за да може д-р Карастоянов да бъде върнат на работа.

Етичните въпроси

Казусът повдига много сериозни въпроси относно етиката и законодателството в България. За почти всяко работно място у нас има изискване кандидатът да има чисто съдебно минало. Въпреки това, лекарската професия се оказва изключение - нито в закона за съсловните организации на лекарите, нито в закона за здравето, нито в етичния кодекс на гилдията има изискване професията да се упражнява само от неосъждани лица.

В кодекса за професионална етика на лекарите в България се подчертава, че "обществото дължи на лекаря уважение, добра материална осигуреност и опазване на достойнството му". Лекарят не може с поведението и действията си, с думи, дела или публикации да уронва престижа на професията. Въпреки тези изисквания, д-р Карастоянов, осъден за убийство, все още има право да упражнява професията си.

Реакциите в Дупница

Управителят на общинската МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница, д-р Стефан Николов, заяви, че "д-р Карастоянов е много уважаван и ценен от нас специалист". Д-р Карастоянов е трябвало да влезе в екипа, оперирал жертвата непосредствено след спречкването, но близките настояли той да бъде отстранен от операционната.

Казусът с д-р Карастоянов е цитиран по медиите като любопитен, макар че повдига много сериозни въпроси относно етиката и законовите норми, свързани с упражняването на лекарската професия в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Сетих се за случая:
    Връщайте доктора на работа и с орден да го наградите, дето е отървал света от един лайнян човешки отпадък!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари