Бойко Станкушев: Реалната картина с корупцията в България е ужасяваща

2
България под прицел: ЕК с нови критики за корупцията
България под прицел: ЕК с нови критики за корупцията Снимка: Bulgaria On Air

България под прицел: ЕК с нови критики за корупцията

В последния си доклад Европейската комисия изразява сериозни критики към България относно борбата с корупцията. Докладът подчертава, че въпреки многобройните призиви и обществен натиск, напредъкът в тази област е минимален. Според директора на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев, проблемът с корупцията в България е дълбок и сложен, като съществуващата политическа система не е успяла да предприеме адекватни мерки за решаването му.

Докладът, като цяло, си е абсолютно справедлив, отчитайки особено почти нулевата динамика на борбата с корупция това, което пише е вярно. Очаквах да има много повече фактология в този доклад в доказателствената част, че българският политически елит въпреки призивите, не прави това, което трябва да прави“, коментира Станкушев. Той добавя, че Антикорупционният фонд е наясно с много повече случаи на корупция, но поради опасения от съдебно преследване те разкриват само тези, за които имат категорични доказателства.

Особено тревожно е, че въпреки създаването на временни комисии под обществен натиск, те не притежават достатъчно авторитет и влияние, за да предприемат решителни действия. Станкушев посочи, че един от най-притеснителните случаи е свързан с посещения на висши магистрати в ресторант „Осемте джуджета“, който служи като своеобразен команден център за корупционни практики.

В доклада се споменава и случаят с Мартин Божанов Нотариуса, където има безспорни доказателства за корупция, но липсва движение по случая. Този пример е само един от многото, които показват недостатъчната активност на специализираните институции, отговорни за разследването и преследването на корупционни практики в страната.

Станкушев призовава за по-активна гражданска позиция и осъзнатост при избора на политически лидери. „Две неща трябва да се случат: първо трябва да се достигне до една критична маса мислещи, будни и смели граждани... И второто нещо е, че трябва хората, които правят селекцията на своите лидери да внимават за кого гласуват и кого избират“, подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!