Бившият президент на Перу влиза за 20 години в затвора заради корупция

0
Алехандро Толедо получи тежка присъда за подкуп от 35 милиона долара
Алехандро Толедо получи тежка присъда за подкуп от 35 милиона долара Снимка: АП / БТА

Алехандро Толедо получи тежка присъда за подкуп от 35 милиона долара

Съдебната система на Перу постанови тежка присъда срещу бившия държавен глава Алехандро Толедо. Националният висш специализиран наказателен съд в столицата Лима осъди експрезидента на 20 години и шест месеца лишаване от свобода за мащабна корупционна схема.

Мащабите на престъплението

В центъра на делото е подкуп от 35 милиона щатски долара, който според обвинението Толедо е приел от бразилския строителен концерн "Одебрехт". В замяна той е предоставил разрешение за изграждане на магистрала в южноамериканската държава по време на своя мандат между 2001 и 2006 година.

Тежестта на присъдата

Съдия Инес Рохас подчерта в мотивите си тежестта на престъплението: "Жертвите на Толедо са перуанците, които са му се доверили като свой президент". Тя изтъкна, че в ролята си на държавен глава обвиняемият е бил отговорен за управлението на публичните финанси и тяхното правилно използване, но вместо това е "измамил държавата".

Международни измерения

Случаят е част от по-мащабно разследване, започнало през 2016 година, когато "Одебрехт" призна пред американските власти за системно подкупване на длъжностни лица в целия латиноамерикански регион. Това разкритие доведе до поредица от разследвания в множество държави, включително Мексико, Гватемала и Еквадор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари