Бенямин Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея!

1
Иран атакува Израел със 180 ракети
Иран атакува Израел със 180 ракети

Иран атакува Израел със 180 ракети

Напрежението в Близкия изток ескалира драстично, след като Ислямска република Иран предприе безпрецедентна ракетна атака срещу Държавата Израел. Инцидентът, който се разигра късно вечерта във вторник, бележи сериозно изостряне на и без това нестабилната ситуация в региона.

Според първоначални данни, иранските въоръжени сили са изстреляли приблизително 180 ракети по посока на израелска територия. Израелската противоракетна отбрана реагира светкавично, успявайки да прихване по-голямата част от изстреляните снаряди. До момента няма постъпила информация за жертви или пострадали в резултат на атаката, информира NOVA.

Реакцията на официален Израел не закъсня. Говорител на израелските отбранителни сили заяви категорично: "Тази атака ще има последствия." Тези думи недвусмислено подсказват за вероятен военен отговор от страна на Израел.

От своя страна, Техеран представи коренно различна версия на събитията. Според иранските власти, 80 процента от изстреляните ракети са достигнали предварително набелязаните цели - три военни бази на територията на Израел. Иранското министерство на отбраната също така обяви, че за първи път в бойни условия са били използвани свръхзвуковите ракети "Фатах".

Въпреки сериозността на ситуацията, Израел демонстрира бърза реакция за нормализиране на обстановката. Само час след приключването на атаката, израелските власти взеха решение за възобновяване на въздушния трафик и отваряне на въздушното пространство на страната.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху излезе с остро изявление по повод случилото се: "Иран направи голяма грешка тази вечер - и ще си плати за нея. Режимът в Иран не разбира нашата решимост да се защитаваме и решимостта ни да отвърнем на враговете си. Яхия Синуар и Мохамед Дейф не го разбраха, Насрала или Мохсен не го разбраха. Очевидно има хора в Техеран, които също не го разбират. Ще го разберат. Ние ще се придържаме към правилото, което сме определили: Който нападне нас - ние нападаме него."

Съединените американски щати, ключов съюзник на Израел, също реагираха остро на иранската атака. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви: "Бих искал да кажа, че преди няколко часа Иран за втори път в рамките на пет месеца предприе директна атака срещу Израел, включително с около 200 балистични ракети. Това е напълно неприемливо и целият свят трябва да го осъди. По първоначални данни Израел, с активната подкрепа на Съединените щати и други партньори, ефективно е отбил тази атака. Още веднъж демонстрирахме ангажимента си към защитата на Израел и ще останем в много тясна връзка с Израел и другите партньори в региона през следващите часове и дни."

Инцидентът не остана без последствия и за палестинските територии. Според местни източници, една от ракетите, изстреляни от Иран, е паднала в град Тубас на Западния бряг. Очевидци съобщават, че няколко мъже са били забелязани да се събират около останките от ракетата в оживена част на града. Освен това, жители на различни места на Западния бряг са наблюдавали прелитащи над територията ракети.

Тази ескалация на напрежението между Иран и Израел идва на фона на продължаващата кампания на израелските сили срещу съюзниците на Техеран от организацията "Хизбула" в Ливан. Международната общност следи ситуацията с нарастваща загриженост, призовавайки за незабавно деескалиране на конфликта и възобновяване на дипломатическите усилия за постигане на мир в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Свобода за Палестина
    Тоя Смитаняк, както го наричаше Батето, наистина мяза ма гъргойл, с остри уши, злобна физиономия, а гласът му като от преизподнята. Истински демон от пъклото.
  • 5
    1
    345345
    сатанинския чифутин много прост и си вярва даже, като другия сатанински чифутин - нелегитимния президент на украйна
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари