Бебе оцеля след хранене с мляко на прах, разтворено в морска вода

0
Семейство мигранти преживява ужасите на бягството през Средиземно море
Семейство мигранти преживява ужасите на бягството през Средиземно море Снимка: Мария Кама / Facebook

Семейство мигранти преживява ужасите на бягството през Средиземно море

Историята на бебето Йона е символ на чудото на живота и отчаяната борба за оцеляване в Средиземно море. Само на седем седмици, Йона прекарва три дни на скалистия бряг на малкия гръцки остров Тилос, след като лодката на неговото семейство – мигранти от Турция – бедства в бурните води на Егейско море. Изтощено и дехидратирано, малкото момче е намерено от спасителите – събитие, което граничеше с чудо, предвид тежките условия, в които се намираха.

Родителите на Йона, както и други бежанци на лодката, са принудени от турски контрабандисти да се качат на плавателни съдове, които едва могат да издържат морските вълни. Лодката им бедства на 200 километра от турската континентална част и е изтласкана към скалистите брегове на Тилос. Скалите, стръмни и опасни, правят всяко бягство невъзможно, оставяйки семейството блокирано без вода, храна и подслон цели три дни.

За да спасят живота на бебето си, родителите на Йона се опитват да го хранят с мляко на прах, разтворено в солена вода от морето – единственият наличен източник на течности. Докато възрастните също са на ръба на силите си, най-голямото им притеснение остава оцеляването на малкото им дете.

Сигналът за изчезването на семейството е подаден от други бежанци, които съобщават за опасността, в която се намират хората на скалистия бряг. Спасителната операция започва незабавно, но три дни по-късно спасителите успяват да намерят Йона и родителите му на скалистия плаж на острова.

Морските вълни обаче затрудняват достъпа до бедстващите. Големите патрулни лодки на гръцката брегова охрана не могат да се приближат до скалите, затова спасителите се прехвърлят на гумени лодки, за да стигнат до блокираното семейство. Един от спасителите, когато достига до Йона, нежно го гушва и увива в одеяло. Измореното бебе заспива спокойно в ръцете на спасителя – символ на края на една мъчителна борба за живот.

Нашият остров многократно се превръща в сцена на отчаяние,“ коментира кметът на Тилос, Мария Кама. Според нея, на острова всеки ден пристигат от 30 до 60 бежанци, търсещи спасение и ново начало в Европа. Но пътят към това ново начало често е свързан с неизмеримо страдание и рискове за живота на хората, които го избират.

Само няколко дни преди спасението на Йона, друг драматичен случай разтърсва малкото островно общество – бременна жена е спасена с хеликоптер от труден терен, след като се изгубва при пристигането си с бежанска лодка. Историята на Йона и неговото семейство обаче ще остане като ярък спомен за чудото на живота в лицето на най-тежките обстоятелства.

Спасителната акция на остров Тилос е поредната в дългата поредица от операции за спасяване на мигранти, които се опитват да пресекат Средиземно море в търсене на безопасност и по-добър живот в Европа. Тези операции често включват рисковани маневри в бурни морета и на труднодостъпни брегове, като спасителите се изправят срещу суровите природни условия и отчаянието на хората, които спасяват.

Историята на Йона и неговото семейство завършва със спасение, но тя поставя на дневен ред въпроса за условията, при които хиляди мигранти продължават да рискуват живота си, за да избягат от конфликтите и бедността в родните си страни. Докато европейските страни се опитват да се справят с миграционната криза, трагичните истории на бежанците продължават да се натрупват, като напомнят за необходимостта от трайни решения на този глобален проблем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари