Италия започна да връща мигранти от Албания

1
Извънредно заседание на кабинета е насрочено за понеделник
Извънредно заседание на кабинета е насрочено за понеделник Снимка: БТА

Извънредно заседание на кабинета е насрочено за понеделник

Италианското правителство започна процес по връщане на мигранти от Албания, след като съдът в Рим обяви за невалидно правителственото постановление за създаване на бежански центрове извън страната, съобщи NOVA. Това развитие поставя под въпрос плановете на италианското правителство за справяне с миграционния натиск.

Хронология на събитията

Преди два дни съдът в Рим взе решение, което обезсили правителственото постановление за създаване на италиански бежански центрове зад граница. В резултат на това, група от 12 мигранти, които бяха временно настанени в Албания, вече са върнати в Италия.

Планове на италианското правителство

Италианското правителство планираше да инвестира 670 милиона евро в създаването на бежански центрове извън страната за период от 5 години. Тази мярка беше насочена само към мъже и целеше да ограничи притока на мигранти по море към Апенинския полуостров.

Реакция на премиера Джорджа Мелони

Премиерът Джорджа Мелони изрази несъгласие със съдебното решение и свика извънредно заседание на кабинета за понеделник. Тя заяви своята решимост да продължи с въвеждането на спорната мярка въпреки съдебното решение.

Позиция на Мелони

Премиерът Мелони коментира ситуацията: "Предизвикателство е да се отговори на нуждите на италианските граждани, когато има съпротива от определени институции, които трябва да помагат за решаването на техните проблеми. Смятам, че решението на съдиите в Рим е пристрастно. Това е очевидно, тъй като някои съдии вече бяха критикували споразумението с Албания, преди дори да разгледат детайлите по него."

Международен контекст

Важно е да се отбележи, че създаването на бежански центрове извън Италия беше одобрено и от председателя на Европейската комисия. Това показва, че въпросът има значение не само на национално, но и на европейско ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    .....
    Ей, как така?! А евроатлантизма?! А европейските ценности?! А солидарността?! Ейй?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари