Лодка с мигранти потъна до гръцкия остров Гавдос

0
Инцидентът доведе до смъртта на един човек, двама са в неизвестност
Инцидентът доведе до смъртта на един човек, двама са в неизвестност Снимка: БТА / АР

Инцидентът доведе до смъртта на един човек, двама са в неизвестност

Морска трагедия се разигра южно от гръцкия остров Гавдос, когато дървена лодка с около 100 мигранти на борда потъна. Инцидентът доведе до смъртта на един човек, а съдбата на още двама остава неизвестна.

Спасителна операция в действие

Гръцката брегова охрана съобщи, че 97 души са били спасени благодарение на бързата намеса на преминаващ товарен кораб. Оцелелите са транспортирани до град Хераклион на остров Крит за оказване на спешна помощ и по-нататъшни процедури.

Произход на пътниците

Според информация от властите, сред спасените са:

  • 50 мъже от Пакистан
  • 39 мъже и две жени от Судан
  • 5 мъже от Бангладеш
  • 1 мъж от Сомалия

Продължаващо търсене

Издирвателно-спасителната операция продължава, тъй като все още се издирват двама изчезнали пътници. Оцелелите са съобщили, че липсващите са трима мъже от Пакистан и Судан.

Контекст на инцидента

Този трагичен случай се случва само ден след друг фатален инцидент близо до източния гръцки остров Кос, където две жени и две деца загубиха живота си при потъването на лодка с мигранти, пътуваща от Турция.

Гърция - ключова точка на миграционния маршрут

Географското положение на Гърция я прави ключова точка по популярния маршрут към Европейския съюз за хора, бягащи от войни и бедност в Африка, Азия и Близкия изток. Десетки хиляди мигранти се отправят към гръцките острови, използвайки опасни морски пътища.

Статистика и предупреждения

Според данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), до началото на октомври тази година в Гърция са пристигнали над 42 000 мигранти, като приблизително 36 500 от тях са дошли по море.

София Вултепси, заместник-министър на миграцията на Гърция, предупреди за продължителен имиграционен натиск върху Европа, дължащ се на конфликтите в Близкия изток и Африка, съчетани с ефектите от климатичните промени.

Европейски мерки и предизвикателства

Вултепси подчерта необходимостта от практическо прилагане на пакта за миграцията на Европейския съюз, който се очаква да влезе в сила през 2026 година. Тя призова за създаване на обща система в рамките на ЕС за обработка на депортациите на лицата с отхвърлени молби за убежище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари