БДЖ получи първия си маневрен локомотив, произведен в Русе

16
Машината вече работи в депото в "Подуяне"
Машината вече работи в депото в "Подуяне"

Машината вече работи в депото в "Подуяне"

Първият български маневрен локомотив, произведен от русенската фирма "Експрес Сервиз", вече се използва в депото "Подуяне" в София.

Това е първият модел ES3000, който започва своята работа в България, след като подобни локомотиви от години се използват в десетки страни по света, включително във френското депо на влаковете стрели в Лион. Новината бе съобщена от dizzyriders.bg.

Технологични характеристики и предимства

Маневрените локомотиви се използват в депа и гари, за да придвижват вагони и влакове в самите гари, сервизни центрове и депа. Моделът ES3000 притежава внушителен теглителен капацитет от 3000 тона. Машината е триосна и акумулаторна, което означава, че не изисква контактна мрежа и не отделя вредни емисии. Батерията е с капацитет 220 кВтч, зарежда се за около пет часа и половина и осигурява достатъчно енергия за цял работен ден.

Системата е подобна на тази при електрическите автомобили – разчита на рекуперация при спиране, което е от значение, когато спираш няколко хиляди тона. Това прави локомотива значително по-лесен и евтин за управление в сравнение с остарелите модели дизелови локомотиви, които са на повече от 50 години.

Изцяло българско производство

Локомотивите са разработени изцяло в България с части, предимно произведени в Русе. Те са несравнимо по-модерни от използваните в момента дизелови маневрени машини и могат да се управляват дистанционно. Това означава, че машинистът може да не стои в кабината, което е особено полезно в големи депа.

Поръчка за още локомотиви

"Експрес Сервиз" ще достави още осем локомотива на БДЖ. Поръчката е на стойност 10,5 милиона лева и включва обучение на машинистите и сервизно обслужване за следващите 15 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Гражданин
    А кой затри "Тракцията" - най-старото машиностроително предприятие на Балканския полуостров.Както сега сиропирате "Екпрес Сервиз" , да не почнете да го сатанизирате.
  • 3
    4
    Спасов
    Софиянци да не плащат,да бяха си запазили ЖП Завода,а не да го продадат за скраб.
  • 7
    3
    русенец
    най-накрая една доИ нищо чудно, все пак в Русе има традиции, докато традициите в "голямото село4, нагло наричащо себе си столица е само да краде, прибира комисионни и да "дава акъл" на "прованса", защото ние още сме с цървулите и ядем доматито с колците. А баш селяните, допълзяли по някакъв начин до селото, вече са забравили свояпроизход и наистина мислят само за далавери, комисиони, почивки в Гърция и шопинг турове в Милано, Париж и къде ли не още
  • 12
    2
    Боко Моко
    До преди 2-3 години русенци не ги бръснеха за слива. Предлагаха най-добрите оферти с най-кратък срок и накрая избираха някаква чужда фирма, с един чувал пари комисионни, и консултантски. Като чета предни статии по въпроса, в сОФИЯ били учудени, че в България имало такава фирма, че била в Русе и т.н. ама нали не са от ,,нашите" нищо,че продават машини на англичани, французи и др. Успех на Експрес Сервиз за напред.
  • 30
    1
    Цаца
    "БДЖ получи първия си маневрен локомотив, произведен в Русе", и софиянци са в шок. Няма комисионни, няма имот в Гърция и пазаруване в Париж, например!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари