BBC: Созопол e „Мини Гърция“ на брега на морето с подводна съкровищница

1
Eдин от най-популярните български курорти съчетава магията на средновековните църкви с привлекателността на широките пясъчни плажове
Eдин от най-популярните български курорти съчетава магията на средновековните църкви с привлекателността на широките пясъчни плажове Снимка: Dunavmost

Как древната търговия и култура продължават да живеят на брега на Черно море

Старият град на Созопол, кацнал върху скалистия полуостров, прилича на крепост от камък и дърво, създаваща усещане за неподвластност на времето. Солидните семейни къщи и възстановените крепостни стени сякаш пазят вековните тайни на този древен град, който се е утвърдил като една от перлите на българското Черноморие.

Така започва материалът на ВВС за Созопол, част от поредицата „Чудесата на България“.

Созопол, един от най-популярните български курорти, съчетава магията на средновековните църкви с привлекателността на широките пясъчни плажове. Силно развитото пристанище, което осигурява сигурност на моряците, играе ключова роля още от времето на древните гърци, които пристигат тук преди повече от 2500 години. Името на града идва от гръцкото „Град на спасението“, а в древността е бил известен като Аполония Понтика – в чест на бог Аполон, на когото е бил посветен величествен храм със статуя с височина 13 метра. Тази колосална бронзова фигура, която е присъствала на монетите на града, е била открадната от римляните, но остава в историята като една от най-големите статуи в Древния свят, наравно с Родоския колос.

Регионът на Созопол обаче е бил коварен за плаване, заради силните южни ветрове, отбелязва Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология в града. Прахов обяснява, че входът към пристанището е бил защитен от тесен пролив, а днес е запечатан с вълнолом. Веднъж преминали през тесния отвор, корабите намирали убежище и безопасност.

Възходът на Аполония Понтика се дължи на развитието на търговията между древните гърци и местните тракийски племена. Докато траките доставяли зърно, сол, дървен материал и метали, гърците внасяли продукти от Средиземноморието като зехтин и вино. Сред най-интересните археологически открития в района е стъклено шише за парфюм от римската епоха, което е запазило маслената си течност непокътната.

Средиземноморското влияние в Созопол продължава да бъде живо, както личи от калдъръмените улички и традиционните таверни, където се предлагат вкусни блюда като скара, миди и гръцка салата. За местните жители и гостите на града, борбата за най-добрите маси край пристанището е част от ежедневието. Средиземноморският дух на Созопол не е застинал във времето, а продължава да пулсира в сърцето на този древен град.

През вековете Созопол остава тясно свързан с гръцкото си наследство. Градът остава гръцко говорящ до началото на 20-ти век, когато повечето от гръцкото население се изселва в резултат на размяната на население на Балканите. Все пак, някои потомци на тези гърци остават и днес. Аспасия Порожанова споделя, че макар всички созополчани да се гордеят с българския си произход, някои от тях продължават да пазят гръцките си корени. „Гордеем се с нашето наследство и с факта, че сме потомци на древна Аполония“, казва тя.

Историята на Созопол, с неговото богато културно наследство и археологически находки, ще бъде представена в поредицата „Чудесата на България“ по ВВС на 7, 8, 14 и 15 септември 2024 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...