Археолози разкриха трети древен храм на остров Свети Кирик край Созопол

0

Уникалната находка разкрива нови факти за ранната гръцка колонизация по Западното Черноморие

Археолози разкриха трети древен храм на остров Свети Кирик край Созопол.

Екип от археолози направи забележително откритие на остров Свети Кирик край Созопол - разкрит бе трети древен храм, датиращ от времето на първите заселници на античния град Аполония Понтика, информира БНТ. Това уникално откритие хвърля нова светлина върху ранната история на гръцката колонизация по Западното Черноморие.

Уникална находка с голямо историческо значение

Доцент доктор Кръстина Панайотова, ръководител на археологическите разкопки, сподели: "С малкото останки на този остров, на който има унищожения, се очерта пронаусът на храма и постепенно се откри и последната стена, която много малко е запазена. Знаем категорично, че тук се намира свещената територия, теменосът на Аполон лечител, но наистина третият храм ни изненада толкова близо."

Въпреки че островът е претърпял значителни промени през вековете, включително строителни дейности и ерозия, археолозите успяха да идентифицират характерния план на храма по запазените каменни основи.

Богати археологически находки

Разкопките разкриха множество артефакти, които помагат за датирането и разбирането на храма. Сред находките са фрагменти от керамични съдове, принесени като дарове на божеството. Доцент доктор Маргарит Дамянов, археолог от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, обясни: "Имаме светилище, в светилището са носени дарове и имаме голямо натрупване на материал от самото начало на съществуването на Аполония. В България няма аналог на толкова богати пластове, които да датират от самото начало на заселването на гърците в Черно море."

Доказателства за металургична дейност

Сред най-интригуващите находки е калъп за изливане на пръстен, който предоставя първите конкретни доказателства за металообработка от древните аполонийци. Доцент доктор Дамянов коментира: "Много е важен, защото на острова има ужасно много следи от древна металургия. Островът е буквално заринат, имаме тонове шлака, от които сме събрали. Имаме подове на къщи, които като изолация вместо дребни камъни, както се прави, обикновено са слагани големи парчета от шлака, но това е първата находка, която демонстрира освен добиването на метал и производството на изработката на реална метални предмети тук."

Уникален керамичен фриз

Особено вълнуваща находка е фрагмент от керамичен фриз, който вероятно е украсявал най-ранния храм на острова, предшестващ каменните постройки с около 500 години. Доцент доктор Дамянов обясни: "Вече знаем, че той се е състоял от повтарящи се плочи, на една и съща сцена, те са работени на калъп. Този е четвърти такъв, който имаме. Първият такъв фрагмент, който е много известен и вече се дискутира 100 години в научната литература е в Лувъра."

Този фриз е уникален, тъй като подобни керамични украси с батални сцени от този период не са открити никъде другаде в античния гръцки свят.

Загадката на божествата

Въпреки богатството на находки, идентифицирането на божествата, на които са били посветени храмовете, остава предизвикателство за учените. Само храмът на Аполон лечителя е сигурно определен благодарение на недвусмислен надпис върху ритуална купа. Доцент доктор Панайотова отбеляза: "Даже в момента тази купа не е в Созопол, тя заминава за Америка да участва в голямата изложба в музея Пол Гети."

Съществуват предположения, че един от храмовете може да е бил посветен на Афродита, базирани на керамични фрагменти с изображения на гълъби - символ, често свързван с богинята.

Историческо значение на остров Свети Кирик

Островът е играл ключова роля в ранната история на Аполония Понтика. Заселниците от Йония в Мала Азия са се установили едновременно на остров Свети Кирик и на полуостров Скамни (днешния Стар Созопол) в края на 7 век преди Христа. Към края на 6 век преди Христа островът се превръща в свещена територия, където са издигнати монументални храмове.

Това откритие не само обогатява нашите познания за ранната гръцка колонизация по Западното Черноморие, но и подчертава важността на остров Свети Кирик като религиозен и културен център в античността. Продължаващите археологически проучвания обещават да разкрият още тайни за живота и вярванията на първите аполонийци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари