Откриха второ древно пристанище на Созопол

0
Находката край полуостров Хрисосотира разкрива богатата търговска история на региона
Находката край полуостров Хрисосотира разкрива богатата търговска история на региона Видео: NOVA

Находката край полуостров Хрисосотира разкрива богатата търговска история на региона

Археологическият свят е в трепет след сензационното откритие на второто древно пристанище на Созопол, направено от екип български учени. Находката е резултат от първата подводна експедиция на Националния исторически музей (НИМ) в акваторията на полуостров Хрисосотира, потвърждавайки първоначалните хипотези на изследователите.

Под ръководството на проф. д-р Иван Христов, експедицията се проведе в дълбините край днешното село Черноморец, в залива до полуостров Хрисосотира. Този район е бил обект на интензивни проучвания през последното десетилетие, фокусирайки се върху пристанищната зона на късноантичната крепост "Хрисосотира".

Проф. Христов сподели вълнението си от откритието: "Може би сме попаднали на второто созополско аполонийско пристанище. Истината е, че тази хипотеза се подкрепя от писмените извори, колкото и да са ограничени и фрагментарни те."

Историческите доказателства за съществуването на това пристанище са оскъдни, но значими. Проф. Христов посочва частично запазен анонимен византийски ръкопис от 6 век, който споменава за две големи пристанища на бившата Аполония Понтика/Магна. Допълнително потвърждение идва от граф Толстой, който през 18 век също говори за друга пристанищна зона в района.

Значението на това откритие не може да бъде подценено. То хвърля светлина върху богатата търговска дейност, процъфтявала по тези брегове в древността. Хиляди кораби са прекосявали Босфора и са акостирали по българското крайбрежие, превръщайки региона в ключов търговски център.

Проф. Христов подчертава историческата важност на региона: "Дори и в средата на 6 век император Юстиниан Велики създава една административна единица - Фестура Езерциатитус, чийто главен град е Одесос. Значи по крайбрежието трябва да има опорни точки и гарнизони, които да приемат доставките на хранителни продукти и не само изобщо и вино и така нататък, които да захранват византийските гарнизони по Дунава и по крайбрежието."

Експедицията се проведе с подкрепата на Центъра по подводна археология в Созопол, използвайки специализирана техника. Работата под вода се оказа изключително предизвикателна поради мрачните дълбини, покрити с морска растителност. Въпреки трудностите, екипът успя да обходи десетки декари морско дъно, преди да открие ключовото доказателство за съществуването на пристанището - множество антични амфори.

"Те са от типа късноантични амфори от 5-7 век, които не са местно производство. Те са дошли през проливите на Черно море до нас. Свързани са с транспортирането на зехтин, вино и други хранителни продукти. Нещо нормално, от което се нуждаят хората на сушата, живеещи на този полуостров", обясни проф. Христов.

Откритието повдига и въпроси за опазването на подводното културно наследство. По българското крайбрежие все още има десетки непроучени корабокрушения, които продължават да привличат вниманието както на археолози, така и на иманяри. Проф. Христов изрази загриженост относно нерегламентираните гмуркания:

"Да има! И то колкото може да е от чисто любопитство или целенасочено, трудно може да бъде ограничено, защото в момента има най-малко 20 водолазни школи, поне аз знам толкова, и всяка година срещу такса от 500 може би вече са станали 1000 лева обучават начинаещи водолази. Те после имат смелостта да се гмурнат на плиткото до 5-6 метра и да гледат не само за калкани и рапани, но и да гледат за парчета от керамични съдове", уточни той.

Освен нерегламентираните гмуркания, друга заплаха за подводните археологически обекти е поголовното тралене на рибарските кораби. Тези дейности застрашават целостта на непроучените корабокрушения, които могат да крият безценни артефакти и истории от миналото.

В отговор на тези предизвикателства, археолозите призовават за по-строги мерки за опазване на подводното културно наследство и за повишаване на обществената осведоменост относно значимостта на тези исторически находки.

Националният исторически музей планира да представи най-интересните артефакти от подводната експедиция през месец декември. Това събитие се очаква с голям интерес от научната общност и любителите на историята, тъй като ще даде възможност за по-задълбочено разбиране на морската търговия и живота по българското Черноморие през античността и ранното средновековие.

Откритието на второто древно пристанище на Созопол не само обогатява нашето разбиране за историята на региона, но и отваря нови възможности за бъдещи изследвания и археологически експедиции по българското крайбрежие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари