България скърби за Кирил Маричков

0
Десетки певци, музиканти, политици и общественици отправиха прощални думи към легендарния музикант
Десетки певци, музиканти, политици и общественици отправиха прощални думи към легендарния музикант Снимка: БГНЕС

Десетки певци, музиканти, политици и общественици отправиха прощални думи към легендарния музикант

България е потопена в скръб след внезапната кончина на легендарния рок музикант Кирил Маричков. Основателят на емблематичните групи "Щурците", "Бъндараците" и "Фондацията" почина на 11 октомври 2024 година след трагичен инцидент в село Селановци, където падна фатално при качването си на сцената.

Новината за смъртта на Маричков предизвика вълна от емоционални реакции сред музикалната общност, обществени фигури и политици. Социалните мрежи се изпълниха с трогателни послания и спомени за легендарния изпълнител.

Телевизионният водещ Николай Кънчев сподели своята мъка във Фейсбук: "Отказвам и пак отказвам. Не мога да приема тази новина! Не я искам! Шокиран и вцепенен стоя и плача сам. Човекът, чиято музика ми е помагала в тежки времена и ме е веселила в светли часове си тръгнал от тази Земя."

Кънчев припомни последния албум на Маричков "75" и особено песента "Тъмен вятър" по стихове на Георги Константинов, която сякаш пророчески предвещава това събитие: "В мен будува тревога необяснима. И нощта извънземна ме тегли навън… Засега съществувам. Все още ме има. След това ще изчезна зад близкия хълм."

Примата на българската естрада Лили Иванова изрази своята почит към колегата си: "Поклон пред паметта на големия български музикант, певец и композитор Кирил Маричков! Почивай в мир, приятелю! Твоето творчество остава!"

Слави Трифонов сподели емоционални думи за внезапната кончина на именития музикант: "Днес си отиде Кирил Маричков. Отиде си внезапно и ужасно рано. Той беше истински мъж. Беше бунтар и символ по времето на комунизма. Беше вкусът на времето за цяло едно поколение. Живя и ни напусна като истински рицар! До края!"

Мария Илиева и Владимир Ампов - Графа също изразиха благодарността си към Маричков за музиката и вдъхновението, което е оставил.

Министерството на културата официално изказа съболезнования към семейството и близките на Кирил Маричков.

Политически фигури също отдадоха почит на музиканта. Бойко Борисов, лидер на политическа партия ГЕРБ, написа: "Отиде си една легенда! Бог да го прости!" Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев също изказаха своите съболезнования.

Кирил Маричков остава в историята на българската музика не само като изпълнител, но и като композитор и текстописец, чието творчество е белязало цяло поколение и е оставило неизличима следа в културния живот на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари