България се прощава с героите от небето

0
Последно сбогом с подполковник Димитров и капитан Дункин в Долна Митрополия
Последно сбогом с подполковник Димитров и капитан Дункин в Долна Митрополия

Последно сбогом с подполковник Димитров и капитан Дункин в Долна Митрополия

Военнослужещи и висши представители на Българската армия ще отдадат последна почит на загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин в град Долна Митрополия. Двамата офицери изгубиха живота си при трагичен инцидент на 13 септември 2024 година по време на подготовка за авиационно шоу.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще оглавят церемонията, на която ще присъстват множество военнослужещи, за да изразят своята признателност към паметта на загиналите си колеги.

Инцидентът се случи в района на авиобаза "Граф Игнатиево" по време на генерална репетиция за предстоящо авиошоу. Подполковник Димитров и капитан Дункин изпълнявали тренировъчен полет с учебно-боен самолет L-39 ZA, когато се случила фаталната катастрофа.

Авиационното събитие, за което се подготвяли пилотите, било планирано като част от честванията по повод 20-годишнината от приемането на България в Северноатлантическия алианс (НАТО). Трагедията се разиграла в деня, когато президентът Румен Радев посетил базата, за да наблюдава подготовката за шоуто.

Загубата на двамата опитни летци е тежък удар за Военновъздушните сили на България и за цялата военна общност. Тяхната саможертва в името на дълга и професионализма им ще бъдат почетени с най-високи военни почести.

Церемонията в Долна Митрополия ще бъде възможност за колеги, приятели и близки да се сбогуват с подполковник Димитров и капитан Дункин, чиято отдаденост към военната авиация и родината ще остане запомнена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари