България избира парламент за седми път в рамките на три години

1
Една трета от кандидатите за депутати са жени
Една трета от кандидатите за депутати са жени

Една трета от кандидатите за депутати са жени

Днес, 27 октомври 2024 година, България провежда седми пореден парламентарен вот от 2021 година насам. Избирателните секции отварят врати в 7:00 часа и ще работят до 20:00 часа или докато има чакащи да упражнят правото си на глас.

Секции и избиратели

Общият брой на избирателните секции в страната достига 12 879, включително 293 подвижни секционни избирателни комисии (ПСИК) и 209 секции в лечебни заведения. В надпреварата участват 19 партии, 9 коалиции и 1 независим кандидат, които ще се борят за 240 места в Народното събрание. Според данни на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД ГРАО), общият брой на избирателите е 6 601 262 души.

Кандидати за народни представители

От общо 4855 кандидати за народни представители, 1377 са жени и 3478 са мъже. Интересен факт е, че 1176 лица са регистрирани като кандидати в два многомандатни избирателни района, което прави общият брой на кандидатурите 6031.

Машинно гласуване

В 9353 секции в страната и 157 секции извън България ще се гласува с машини. Във всички секции с над 300 избиратели е осигурена възможност за гласуване както с хартиени бюлетини, така и с машини. Всяка секция разполага с по една Специализирана урна за електронно машинно гласуване (СУЕМГ).

Гласуване в чужбина

Българите зад граница ще могат да упражнят правото си на глас в 719 секции, разпределени в 57 държави. Най-голям брой секции са разкрити в:

  • Турция - 168 секции
  • Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия - 112 секции
  • Германия - 66 секции
  • Испания - 64 секции
  • Съединени американски щати - 53 секции
  • Италия - 27 секции
  • Нидерландия - 25 секции
  • Гърция - 23 секции
  • Франция - 17 секции
  • Австрия и Белгия - по 16 секции
  • Канада - 15 секции
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    ujky
    Трябва да видим повече антиевроатлантически партии, за да върнем България на правия християнски път!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари