България има най-много жилища на 1000 души в Европа

0
НСИ: Над 4,3 милиона жилища за 6,5 милиона души население
НСИ: Над 4,3 милиона жилища за 6,5 милиона души население Снимка: Dunavmost / Архив

НСИ: Над 4,3 милиона жилища за 6,5 милиона души население

Според последния Глобален индекс на собствеността, изготвен от международната консултантска компания "Делойт", България се нарежда на първо място в Европа по брой жилища на 1000 души население. Данните показват, че на всеки 1000 български граждани се падат по 668 жилища, което значително надвишава средните стойности за континента.

Тази статистика разкрива интересна картина на жилищния пазар в страната и повдига въпроси за потенциалните икономически последици. Експерти в областта на недвижимите имоти отбелязват, че това създава благоприятни условия за инвестиции и възможности за значителна печалба в сектора.

Освен това, "Делойт" посочва, че България заема челни позиции по отношение на строителството на нови сгради през изминалата година. Това показва, че въпреки високия брой съществуващи жилища, строителният сектор в страната продължава да бъде активен и да се развива.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ), до края на миналата година общият брой на жилищата в България е достигнал малко над 4,3 милиона. Това означава, че теоретично две трети от българското население биха могли да живеят самостоятелно в отделно жилище.

Тази ситуация повдига редица въпроси относно състоянието на жилищния фонд, демографските тенденции и икономическите фактори, които влияят върху пазара на недвижими имоти в България. Експертите посочват, че високият брой жилища на глава от населението може да се дължи на различни фактори, включително намаляващо население, вътрешна миграция от селските към градските райони и традиционно силната склонност на българите към притежаване на собствено жилище.

Въпреки това, важно е да се отбележи, че високият брой жилища не означава непременно, че всички те са обитаеми или в добро състояние. Много от тези имоти могат да бъдат втори домове, ваканционни жилища или необитаеми постройки в обезлюдяващи се райони на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари