Българите са сред най-многобройните трудови мигранти в Нидерландия

0
850 000 чуждестранни работници поддържат ключови сектори в страната
850 000 чуждестранни работници поддържат ключови сектори в страната Снимка: Асен Игнатов / Архив

850 000 чуждестранни работници поддържат ключови сектори в страната

Нидерландия се изправя пред предизвикателства с растящия брой трудови мигранти.

Нидерландия се сблъсква с нарастващ брой трудови мигранти, като българи, румънци и поляци са сред най-многобройните групи, според ново проучване. Изследването идва в контекста на намерението на новото правителство "Схооф" да ограничи притока на работници от чужбина, пише БГНЕС.

Статистика и прогнози

Статистическата служба на Нидерландия отчита, че в момента в страната работят 850 000 души, предимно от източноевропейски държави. Прогнозите сочат, че при настоящата икономическа ситуация в бившите социалистически страни, броят на трудовите мигранти може да достигне 1,2 милиона до 2030 година.

Сектори с най-голямо търсене

Трудовите мигранти са най-многобройни в няколко ключови сектора:

  • Селско стопанство
  • Градинарство
  • Дистрибуторски центрове
  • Строителство
  • Логистика
  • Хранително-вкусова промишленост
  • Металургичен сектор

Повечето източноевропейци са наети директно от местни фирми, докато по-малка част намират работа чрез агенции по заетостта или чрез HR агенции, опериращи в техните родни страни.

Правителствени намерения и експертни мнения

Новият кабинет "Схооф" е заложил в управленската си програма намерение за ограничаване на трудовата миграция. Въпреки това, конкретни мерки и цели все още не са обявени.

Трудовият икономист Ардян Хейма от SEO Economic Research споделя своето мнение по въпроса: "Ако една компания в селското стопанство иска да разшири пазарите и продукцията си то, тя има нужда от работници мигранти. Ситуацията е такава, че бизнесът няма алтернативи, ако иска да се бори с недостига на кадри."

Хейма добавя: "В момента има 400 000 свободни работни места и се очаква това да остане така през следващите години."

Предизвикателства пред ограничаването на миграцията

Експертите посочват, че ограничаването на притока на мигранти от Източна Европа може да се окаже нереалистично поради няколко фактора:

  1. Свободното движение на хора е основен принцип в Европейския съюз.
  2. Нидерландия се нуждае от работна ръка и извън Европа, особено за високообразован персонал.
  3. Технологичните компании разчитат на чуждестранни специалисти.

Разнообразие на трудовите мигранти

През последните години се наблюдава ръст на трудовите мигранти и извън Европейското икономическо пространство (ЕИП), предимно от Индия и Сирия. След избухването на военния конфликт в Украйна, много руснаци и украинци също са избрали Нидерландия като дестинация за работа и нов живот.

Призив за по-добра регулация

Франк ван Гул, директор на агенцията за заетост на работници от Източна Европа - OTTO Work Force, призовава за промени в регулацията: "Ако нещо ще се променя трябва да е в посока по-добра регулация по отношение на фалшивите агенции. Те довеждат хора тук, за да ги експлоатират, а не да им дават добри условия за работа. От тези трябва да се отървем."

Нидерландия се изправя пред сложна ситуация, балансирайки между нуждите на икономиката от работна ръка и стремежа за контрол върху миграционните процеси. Предстои да се види как новото правителство ще подходи към този въпрос и какви конкретни мерки ще предприеме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари