Българите от пожара в Гуденсберг скачали от прозорците

0
В къщата е имало бежанци, може да са били атакувани от националисти
В къщата е имало бежанци, може да са били атакувани от националисти

Всички пострадали при пожара в германския град Гуденсберг са българи, съобщи БНТ, като се позова на Министерството на външните работи.

По-рано днес беше съобщено, че при пожар в сграда, обитавана от българи и поляци, са пострадали 12 души, като петима са в тежко състояние. Пострадалите са без опасност за живота, след като са вдишали дим. Прегледани са в болница, а българският консул във Франкфурт е в контакт с тях.

В сградата, която изгоря, живеят 30 българи. Причината за инцидента не е ясна. В къщата не е имало настанени бежанци, а местната полиция няма индикации за възможна атака. През последните месеци редица бежански приюти в Германия бяха обект на антимигрантски нападения и умишлени палежи.

Пожарът пламнал в 19,45 вечерта в понеделник и бързо обхванал историческата къща, която е на 200 години, съобщава „24 часа". В дома живеели 48 души, предимно работници от България и семействата им, както и няколко поляци. Всички те работели в кланица наблизо. В Гуденсберг се намира една от най-големите кланици за птици в страната - „Плукон", и в нея работят предимно източноевропейци.

В къщата имало и деца, плачът им се чувал надалеч. Една майка хвърлила децата си на покрива на съседната къща и от там те били свалени със стълба от съседите Хората от околните сгради наизнесли дюшеци и стълби, а българите и поляците от горните етажи скачали направо от прозорците. „Видяхме, че тичат навън боси и без якета и донесохме с комшийката поне обувки да сложат, защото е студено", обясни една от помощничките.

Контактът със спасените обаче бил затруднен, защото никой от тях не знаел немски. Говорителят на полицията в Касел, който е областният център, посочи, че тъй като огледът на напълно сринатата къща ще трае дълго, най-рано информация за причината ще има в сряда.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари