Авиокомпаниите намаляват цените на билетите, за да запълнят самолетите

0
Летните промоции не помагат на превозвачите да постигнат целите си
Летните промоции не помагат на превозвачите да постигнат целите си

Летните промоции не помагат на превозвачите да постигнат целите си

След две години на бързо възстановяване от пандемията, авиационният сектор се сблъсква с нови предизвикателства. През лятото предлагането на билети надвишава търсенето, което води до по-евтини цени и по-слаби маржове за авиокомпаниите. Това развитие на пазара е следствие от затрудненията, които някои компании изпитват при запълването на своите самолети.

Германският авиопревозвач "Луфтханза" наскоро обяви преразглеждане на годишните си цели, като посочи, че е "особено силно засегната от отрицателната еволюция на пазара". Тази новина последва предупреждения от други водещи превозвачи, включително "Райънеър" и "Ер Франс-Ка Ел Ем", че няма да успеят да постигнат очакваните резултати, предаде Франс прес.

Спад на печалбите и цените на билетите

Нискотарифната ирландска компания "Райънеър" отчете нетна средна тримесечна печалба, намаляла почти наполовина поради спад на цените с 15 процента на годишна основа. Главният изпълнителен директор Майкъл О‘Лиъри обясни, че "хората пътуват, но ние трябва все повече да намаляваме цените, за да запълним самолетите ни".

Същевременно, "Ер Франс-Ка Ел Ем" отчете намаление на тримесечния оперативен марж с 3,1 пункта до 6,5 процента. Компанията също така коригира прогнозите си за растеж на капацитета за 2024 година, намалявайки го от 5 на 4 процента спрямо 2023 година. Превозвачът беше засегнат и от олимпийските игри в Париж, което доведе до пропуснати ползи в размер на 200 милиона евро.

Глобални тенденции и предизвикателства

Според Генералната дирекция за гражданска авиация на Франция, средната тарифа на международните полети, излитащи от страната, е намаляла с 4,4 процента на годишна основа. Сходна тенденция се наблюдава и в Съединените щати, където индексът на цените на самолетните билети за полети от американски градове през юни е бил на нивото от май 2022 година, а с изключение на здравната криза, този индекс не е бил на по-ниско равнище от юни 2009 година.

На 24 юли рейтинговата агенция "Фич" посочи, че ключовите фактори за наблюдение при европейските, близкоизточните и африканските авиокомпании ще бъдат "капацитетът им да увеличават или поддържат цените на билетите, за да компенсират скока на единичните разходи, най-вече за поддръжка и заплати".

Перспективи и прогнози

Необходимостта от понижаване на цените на билетите е негативна новина за авиокомпаниите, които едва започнаха да се възстановяват след пандемията. През 2023 година, те постигнаха обща печалба от 27,4 милиарда долара, според Международната организация за въздушен транспорт (ИАТА). В началото на юни, асоциацията прогнозираше постъпления от 30,5 милиарда долара за текущата година и рекорден брой пътници от 4,96 милиарда, сравнено с 4,54 милиарда през 2019 година преди пандемията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    фена на Путин
    Никой не обелва и звук, че целия този батак е следствие от санкциите срещу Русия и това, че вече не могат да използват почти половината земно кълбо за по-преки маршрути. Нямат ресурси за нови самолети. Всичко е в режим на изоставане. Мълчат, като риби, колко са се самоосрали. В това време Китай цепи през Русия с карго полети и допълнително съсипва европейската икономика. Нито едно беемве или мерцедес не може да напусне конвеера без да му докарат чипове или батерия от Китай, нито едно. С Европа е свършено. И с нас, покрай нея, също. Само педеругите ще пребъдат. Сега им е ренесансовия период. Вече нито едно откриване на нито едно събитие по света не може да мине без намазана педеруга мръсна и всички да и пляскат и да я приветстват.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари