Авария има, бактерии има, ама Черно море е чисто

0
Авария на ПОСВ "Албена" посред активния летен сезон вкара здравните власти в обяснителен режим
Авария на ПОСВ "Албена" посред активния летен сезон вкара здравните власти в обяснителен режим Видео: Сега

Авария на ПОСВ "Албена" посред активния летен сезон вкара здравните власти в обяснителен режим

Трябва ли обществеността да бъде уведомявана при екологична авария? Кой да го прави, кога, как? Каква е нормативната уредба, кой е правилният начин за общуване на институциите с хората? Бърка този, който си въобразява, че поне на първото питане – трябва ли хората да бъдат информирани, отговорът е пределно ясен, пише вестник Сега. Да, казвате си всички вие. Не винаги, отговаря властта.

През настоящия месец аварира колекторът в курорта „Албена“. Обществеността бе известена на 16-тия ден след инцидента. Първоначално той е бил подценен. А после се стигна до ситуация, при която успоредно екоинституциите обявяват липса на замърсяване, РЗИ установява наличието му, а министърът на туризма Евтим Милошев, правейки се вкупом на биолог, здравен инспектор и производствен технолог, обяснява необяснимото – авария има, бактерии има, ама... водата е чиста.

Видеото на журналиста Диян Божидаров и оператора Георги Кръстев проследява казуса. А и търси принципните отговори – кой как трябва да уведоми обществото при екологичен инцидент; има ли хора в институциите, способни да комуникират при криза; мотивът "Да не притесняваме туристите" може ли да бъде водещ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Това е положението
    Днес се прибрах от морето. Бях на Златни пясъци, които са доста близо до Кранево и Албена. От първо лице ви го казвам водата е пълна с мръсотия и нямам предвид водорасли въпреки, че и такива не липсваха, но това го считам за нормално. Във водата имаше, какво ли не, разни използвани лепенки, пластмасови чаши, картонени кутии, част от пластмасови щайги, разни други боклуци, които дори не можах да определя, какви точно са, а колко е мътна просто не е за говорене. Забравих да кажа, че и цялата вода и навътре е в някакви странни мехурчета и пяна и мога само да се съмнявам, какви са. Отделно от това в свободната зона за плажуване, която се намира точно пред хотел "Луна" дойдоха едни момчета, които се представиха за служители на хотел "Grifid NOA", който все още е в строеж и обясниха на чужденците, включително и на мен и жена ми как трябвало да се махнем оттам, защото този плаж бил на хотел "Grifid NOA" и щели да набиват колчета за чадъри, а ние сме им пречели да си вършат работата. Е аз отказах да се махна, защото си имам достойнство и не позволявам някой да дойде и да ме гони сякаш държавният плаж му е бащиния. Тогава бях заплашен, че щели да извикат концесионера. Отвърнах да викат когото искат и не отстъпих, защото считам, че съм си в правото да ползвам плажа от свободната зона. Уведомихме за това персонала на хотел "Луна", които явно се разбраха с концесионера, който и да е той и за момента хората продължиха да ползват това малко парче свободно от набодени чадъри от хотелите пространство на плажа, но докога ще е така не се знае. И с риск да излезе като реклама ще кажа, че бяхме гости на хотел "Луна", от където останахме много доволни. Проблема е само в грубото отношение на работниците на хотел "Grifid NOA" и мръсната вода. За мръсната вода вероятно причината е в спуканите тръби за отходни води в курорта „Албена", за което вече писаха по медиите. Сетих се за още нещо : Нали по Закон когато започне туристическият сезон е ЗАБРАНЕНО да се извършват каквито и да било строителни дейности, с които нарушават спокойствието на почиващите? Е да ви кажа строителството и вдигането на шум от хотел "Grifid NOA" не спря и за ден. СЕГА ДА ПИТАМ КЪДЕ СА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ И ЗАЩО НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА? Спят ли или поради някаква друга причина не се намесват, че най после строителството и шума да спре?
  • 13
    1
    Длъжни са да оповестят,
    както и да вземат мерки своевременно.А не хората да си платят, за да пият фекален бульон.Години наред прикриване на голата истина, а тя е : морето е превърнато в клозет.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари