Атакуваха американска база в Ирак

2
Атаката идва на фона на изключително високото напрежение в Близкия изток
Атаката идва на фона на изключително високото напрежение в Близкия изток Снимка: БТА/АП

Атаката идва на фона на изключително високото напрежение в Близкия изток

Две ракети "Катюша" бяха изстреляни срещу американската военновъздушна база "Айн ал Асад" в Ирак, съобщи Си Ен Ен. При нападението са били ранени няколко американски военнослужещи, а нанесените материални щети все още се уточняват.

Атаката идва на фона на изключително високото напрежение в Близкия изток. Съединените щати се подготвят за отмъщението на Иран срещу Израел заради убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран миналата седмица. Властите в Израел не са коментирали убийството на Хания, а "Хизбула" в Ливан също обеща да отмъсти на Израел след убийството на един от нейните висши командири в Бейрут по-малко от ден преди убийството на Хания.

Атаката срещу "Айн ал Асад" се случва само няколко дни след като министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин нареди изпращането на допълнителни военни части в региона. Ударна група от самолетоносачи, ескадрила изтребители и няколко военни кораба потеглиха към Близкия изток, за да подсилят американското присъствие там.

Въпреки че не е ясно кой точно е извършил ракетната атака, американски служители отдавна обвиняват подкрепяните от Иран милиционерски формирования за подобни нападения срещу американски и коалиционни сили в Ирак и Сирия. Заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх обяви миналия месец, че атака с дрон срещу "Айн ал Асад" най-вероятно е извършена от ирански групи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    38
    До Да попитам
    Извадка от Инвестор.бг от 02.07.2008г. "За целите на споразумението бе постигната обвързана договореност между актуализираната оценка на българските вземания от Ирак чрез допълнително начисляване на лихви за забава и коефициента за директно изплащане на задълженията на Ирак. В този смисъл Ирак прие нов актуализиран размер на задълженията си общо в размер на 3,51 млрд. долара, а българската страна прие коефициент на директно изплащане на дълга 10,25 цента за долар." И сме получили около 351 млн долара. Вероятната причина да не сме им взели петрол за цялата сума е лек американски контрол над правителството ни.
  • 2
    37
    да попитам
    Кво стана с иракското „икономическо чудо“ обещано ни от САЩ след „освободителната война“ там?!? Доколкото помня и нашите „йес“-ове опростиха там един дълг към милиард и отгоре?!?
  • 1
    36
    Българин
    До 35 Духай бесарабски ДеБил-ПеПераст! България НЕ е част от многополовия ЕС, от лайНАТО, от цивилизацията на Запада, поради което постове рекламиращи бандеро фашизъм нямат място в българска медия. Дали фактите - България НЕ е част от многополовия ЕС, от лайНАТО, от цивилизацията на Запада, се харесват или не на ДеБил-ПеПерастките отпадъци е изцяло техен проблем! България е, и занапред НЯМА бъде част от многополовия ЕС, от лайНАТО, от цивилизацията на Запада, а постове рекламиращи бандеровски фашизъм както и вонящи пишкосмуци от бесарабски произход нямат място в българска медия.
  • -2
    35
    Българин
    България е част от ЕС, от НАТО, от цивилизацията на Запада, поради което постове рекламиращи путинярски фашизъм нямат място в българска медия. Дали фактите - България е част от ЕС, от НАТО, от цивилизацията на Запада, се харесват или не на русофилистичните отпадъци е изцяло техен проблем! България е, и занапред ще бъде част от ЕС, от НАТО, от цивилизацията на Запада, а постове рекламиращи путинярски фашизъм нямат място в българска медия.
  • 0
    34
    Запознат бесарабски гей
    До 33 Духай ДеБил-ПеПераст бесарабски! България НЕ е част от третополовия ЕС, от лайНАТО, от цивилизацията на Запада, постове рекламиращи бандеровски фашизъм нямат място в българска медия. Днес има развитие по темата и скоро ще лъсне новина за развоя на събитията ... Фактите по установяване на дръгливата смрадливата третополова бесарабска маймуна вече въвят към финализиране, вече е въпрос на съвсем кратко време да излезе истината за бесарабския травестит - на кой паркинг духа и кой му плаща...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари