Арман Бабикян: Доган използва етническата карта като "ядрен бутон"

0
Предизборни маневри: Доган, Пеевски и ГЕРБ в битка за гласове
Предизборни маневри: Доган, Пеевски и ГЕРБ в битка за гласове Снимка: БГНЕС

Предизборни маневри: Доган, Пеевски и ГЕРБ в битка за гласове

Политическото напрежение в България се изостря в навечерието на предстоящите избори. Почетният председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и лидерът на "Алианс за права и свободи" (АПС) Делян Пеевски влязоха в задочен словесен двубой, който привлече вниманието на обществеността и анализаторите.

По време на представянето на водачите на листите на АПС, Доган заяви пред симпатизанти на партията, че "голямата цел е да елиминира ДПС от политическата сцена на България и да атакуват единството на нашата общност". Тези думи бяха интерпретирани от наблюдатели като опит за мобилизация на етническия вот.

В отговор, Делян Пеевски направи изявление, в което твърди, че е "прерязал пъпната връв на ДПС с Москва". Това изказване предизвика дискусии относно предишните бизнес връзки на Пеевски и проекти, свързани с руски интереси.

Арман Бабикян, известен пиар експерт и бивш народен представител, коментира ситуацията пред Българското национално радио (БНР). Според него, Доган използва "етническата карта като ядрен бутон" в момент, който изглежда критичен за партията му. Бабикян подчерта, че това е спекулативен ход, тъй като "при подобна реплика би трябвало да става дума за държава, а не за човек".

Експертът изрази мнение, че марката ДПС без Доган би имала същата стойност, колкото Съюзът на демократичните сили (СДС) без Иван Костов - "Ще се превърне в брошка за нечий ревер. А реверът на Пеевски е обширен, могат да се купят много значки", добави той.

Бабикян също коментира стратегията на партия ГЕРБ да издига успешни кметове за водачи на листите си. Според него, това е признак за криза в партията, която Бойко Борисов осъзнава. "Това е знак, че ГЕРБ също е в криза и Бойко Борисов я съзнава тази криза, което ще рече, че острата нужда от гласове е анализирана", обясни експертът.

Той подчерта, че този ход може да бъде интерпретиран като опит за създаване на консенсус и подготовка за формиране на бъдещо правителство. "Няма друг ход за създаване на правителство в бъдеще. Ако някой търси знак в това, нека това да го разчете", допълни Бабикян.

По отношение на борбата с купуването на гласове, експертът беше категоричен, че ако Министерството на вътрешните работи (МВР) наистина иска да се справи с този проблем, трябваше да започне работа по въпроса поне месец по-рано.

Тези политически маневри и изявления показват нарастващото напрежение в предизборната кампания и подчертават важността на предстоящия вот за бъдещето на българската политическа сцена. Остава да се види как избирателите ще реагират на тези развития и какво ще бъде отражението им върху крайния резултат от изборите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари