Аркади Шарков: ЕК прилага двоен стандарт към частните лечебни заведения

1
Как трябва частните болници да се снабдяват с лекарства и консумативи?
Как трябва частните болници да се снабдяват с лекарства и консумативи?

Как трябва частните болници да се снабдяват с лекарства и консумативи?

ЕКИП България състави подробен правен анализ, който изследва въздействието на Директива 2014/24 за обществените поръчки върху частните лечебни заведения в България. Анализът се фокусира върху разликите в прилагането на директивата в различни държави-членки на Европейския съюз и поставя под въпрос подхода на Европейската комисия (ЕК) към частните болници в България.

Здравният икономист Аркади Шарков, член на ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика), коментира в ефира на bTV резултатите от анализа, отбелязвайки, че „в държавите, които сме изследвали – Германия, Холандия и Австрия, частните болници не правят търгове. Като цяло това е по-скоро грешно и стъпка към национализация. Във всички останали държави частните лечебни заведения не правят търгове.“ Шарков подчерта, че наложените изисквания за обществени поръчки върху частните болници в България създават двоен стандарт и могат да доведат до връщане към модел, подобен на „Семашко“, където държавата монополизира здравния сектор.

По неговите думи, ако България продължи да настоява частните болници да провеждат обществени поръчки за снабдяване с лекарства и консумативи, това може да забави достъпа на пациентите до необходимите терапии. „Обществената поръчка не е панацея (лек за всичко) и нещо, което решава проблема. В повечето случаи даже, когато става въпрос за лекарства, поради жалене от различни заинтересовани страни, тя може да забави процеса и пациента все по-късно да достига до своята терапия“, добави Шарков.

Днес се очаква среща в Министерството на здравеопазването, където ще се обсъжда структурата на бъдещата Национална детска болница. Проектът е подкрепен от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), което според Шарков е доказателство за устойчивостта на инициативата. „Когато говорим за Национална детска болница, говорим за проект, зад който застана Министерски съвет и стана национален приоритет. Друг е въпросът дали политическите сили ще продължат да помагат, или по-скоро ще започнат да вредят на процеса, защото има двойна трактовка по темата. Важното е, че една институция като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) стои зад този проект, което говори за устойчивото му развитие във времето – не говорим само за пари, а структури и качествен анализ.

Заключенията от анализа на ЕКИП подчертават, че прилагането на обществените поръчки в частните лечебни заведения може да наруши гъвкавостта и ефективността на здравната система в България, и вместо да осигури по-добро обслужване на пациентите, може да доведе до сериозни проблеми и забавяния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Симпозиум на гинеколози. На подиума се качва председателят и почва реч:
- Колеги, къде бъркаме?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари