Археолозите при БАН кандидатстват да проучват пътните трасета

0
Проектът за теренни проучвания е за срок от 4 години
Проектът за теренни проучвания е за срок от 4 години Снимка: АПИ

Проектът за теренни проучвания е за срок от 4 години

Националният археологически институт с музей към Българската академия на науките (БАН) е подал документи като единствен кандидат в обявената от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) открита процедура за сключване на рамково споразумение. Проектът предвижда „Извършване на спасителни теренни археологически проучвания по трасетата на инфраструктурни проекти“ със стойност 40 милиона лева без ДДС за срок от четири години.

АПИ е възложител както на дейностите по изграждане на нови пътни отсечки и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, така и на археологическите проучвания, свързани с тях. Съгласно Закона за културното наследство, е необходимо да се извършват дейности за опазване на културното археологическо наследство, което включва теренни издирвания, спасителни археологически проучвания и наблюдение по време на строителството за откриване на неизвестни археологически структури.

Националният археологически институт ще има задачата да извършва тези дейности, като за целта е необходимо да притежава необходимия опит и квалификация. Стойността на конкретния договор ще бъде определена в съответствие с изискванията на Наредбата за извършване на теренни археологически проучвания, в зависимост от необходимостта от дадено археологическо изследване.

Проектът е от изключителна важност за запазването на културното наследство на България, като осигурява възможност за откриване и документиране на археологически находки преди да бъдат засегнати от строителни дейности. Това сътрудничество между АПИ и Националния археологически институт с музей към БАН представлява съществена стъпка към защитата на историческото богатство на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Стефан-1
    На археолозите при БАН по никой начин не трябва да им се разрешава да правят археологически проучвания, защото находките от тях ще отидат в археологическия музей на БАН в София до президентството, а не в съответните окръжни музеи. Ако посетите този музей ще видите стотици артефакти, с надпис къде са намерени из цяла България. С прибирането им в София останалата част от страната ни се ограбва археологически като добавка към човешкото, културно и финансово ограбване на останалата част от народа ни..
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари