Арендатори свалят рентите със слухове за въвеждане на поземлен данък

14
Темата за налагането на данък върху земеделската земя периодично се появява в общественото пространство
Темата за налагането на данък върху земеделската земя периодично се появява в общественото пространство

В Добруджа натискат собствениците да сключват договори за наем за 30% от стойността на реколтата

Арендатори и кооперации в Добруджа заблуждават собствениците на земеделски земи, че се готви въвеждане на поземлен данък. Целта им е да убедят собствениците да сключат договори с ренти, които не са твърда сума върху декар, а процент от стойността на реколтата. С мотива, че така можело да се заобиколи евентуалният данък върху земята, арендаторите успяват да договарят ренти за 30% от стойността на реколтата.

За натиска на арендаторите и лъжливите им обяснения алармираха собственици на земи в социалните мрежи. Те разказват, че им предлагат еднотипни договори, много по-неизгодни от досегашните.

Последните години фермерите, които обработват чужди земи, усилено обясняват, че трябва да се сложи таван на рентите. Те недоволстват, че парите, които плащат на собствениците, особено в Добруджа, са прекалено високи и при все по-неблагоприятните климатични условия, ги оставят без печалби. По време на земеделските протести в началото на годината фермерите дори поискаха държавата да се намеси и по административен път да регулира размера на рентите у нас, както и да задължи собствениците на земи да сключват дългосрочни договори за отдаване на земята за обработка.

От Асоциацията на собствениците на земеделски земи потвърдиха пред "Сега", че се правят опити хората да бъдат заблудени и така арендаторите да сключат по-изгодни за тях договори.

"Първо, няма как да се обсъжда въвеждане на какъвто и да е данък при политическата ситуация в страната. Новото Народно събрание е само на няколко дни, няма редовно правителство, а и не се знае кога и дали ще има. Второ, няма никаква връзка между размера на рентата и евентуален поземлен данък", коментира Евгений Орашъков, председател на асоциацията.

Всъщност темата за налагането на данък върху земеделската земя периодично се появява в общественото пространство. Привържениците на това мнение смятат, че така ще се спре разграбването на земите и концентрацията им в малък брой хора. Преди три-четири години дори бе внесено в НС предложение за промени в Закона за местните данъци и такси, с което едрите земеделци с над 20 хил. дка земя да плащат налог за всеки притежаван декар, а размерът на налога да се определя от общинските съвети по места. Очакваше се този налог да варира от 1 до 10 лева на декар.

"Администрирането на подобен данък и разходите по него, ще са много повече от приходите. В България обикновено една нива има по няколко собственици, които притежават части от нея - стига се до 1/12, 1/15 част. Така че, за да събереш този данък, ще струва по-скъпо от очакваните приходи от него", коментира Евгений Орашъков.

Освен това е много трудно да се направи диференциране - ще зависи ли поземленият данък от вида на културите, от района, в който се отглеждат те, от категорията земя. 30% от стойността на реколтата също нищо не означава, защото трябва да се уточнява от коя реколта - новата или стара? И как ще се определи стойността ѝ, след като цените са силно волатилни и зависят също дали са цени в района или цени на пристанище. "Въобще, много са неизвестните", казва Орашъков.

От Асоциацията на собствениците на земеделски земи са категорично против рентата да е в натурално изражение и настояват за твърда цена на декар. "Другото е остатък от Средновековието, когато местният феодал е можел да наглежда и да контролира ожънатото от крепостните. Докато сега малкият собственик не може да проследи нито какъв е добивът на арендатора, нито какви са цените", смята Орашъков.

От асоциацията предупреждават, че ако някой се договори да отдава земята си с рента, която е процент от стойността на реколтата, земеползвателите със сигурност ще започнат да крият добивите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    13
    Иванка Драганова
    Защо ви е нужно да публикувате подобни генерализации, при положение, че 1-2-ма производители са постъпили по такъв некоректен начин. Масата производители страдат единствено от високи цени на торовете ,ПРЗ,семена, машини, труд, данъци... И наложените на фона на това, ниски изкупни цени на продукцията, защото се внася украинско зърно, слънчоглед и олио без мито и на много ниски цени, защото те имат и 5 пъти по-ниска себестойност на продукцията си.
  • 20
    12
    янаки
    Като им идва скъпо и нерентабилно на земеделците,да не вземат земя под аренда,а да си гледат само собствените ниви.
  • 6
    11
    до 9
    ама верно през комунизма е имало поземлен данък?!? И верно ли през капитализма няма никакви данъци и регулации?!? Тц, тц, ех тоя путин!)
  • 4
    10
    От Далеч
    И на мен се пробваха да ми направят тоя номер преди години. Просто им казах че прекратяваме договорите,уведомявам служба земеделие заради субсидиите да им ги спират и понеже земите ми бяха по средата и на входа на нивите бях поръчал 15 самосвала да ги насипят с камъни.Като видяха самосвалите знаети ли как вдигнаха рентите и си заплатиха за гяволъка.
  • 5
    9
    Капиталиста
    Поземлен данък - това е комунистическа простотия! Не знам дали има събудени хора, които да забелязват, че от 2011-та до 2020-та, българия завърши прехода от пост комунистистическа, към чисто комунистическа икономика. В момента в българия се вихри комунизъм точно както е описан в учебниците - с тоталитарно управление, без свобода на словото, без пазарна икономика. Дърти партийни номенклатури и отрочетата им са окупирали властта, ползват всякакви привилегии, колят и бесят - точно както е било по времето на комунизма. Затова трябва да се знае, че в момента българия е чисто комунистическа държава, независимо какво ви приказват. Виждате ли, че частният сектор е изцяло под контрола на държавата и е смачкан от всякакви данъци и регулации - демек имате държавна комунистическа планова икономика.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари