АПИ раздава поръчки за 250 милиона лева без конкурс

0
Три области ще бъдат обхванати от новото споразумение за пътна поддръжка
Три области ще бъдат обхванати от новото споразумение за пътна поддръжка Снимка: АПИ

Фирмите, които не успяха през 2023 г., ще се борят за новите договори за пътна поддръжка

Агенция „Пътна инфраструктура“ е прибегнала до най-ограничената процедура по Закона за обществените поръчки – пряко договаряне, за поддръжка на пътната мрежа на стойност 250 милиона лева. Решението за възлагане по тази процедура обхваща три областни управления – София, Ловеч и Враца, като това е поредният случай, при който агенцията е притисната от срокове, отбелязва вестник "Сега".

Процедурата е разделена на два отделни пакета – първият включва областите София и Ловеч, а вторият обхваща Враца. АПИ ще преговаря само с компаниите, които са подали оферти по неуспешна поръчка за същите дейности, обявена през 2023 година. За област Враца, с прогнозна стойност от 112 милиона лева, договарянето ще се проведе с три консорциума, водени от „Трейс груп холд“, „Мегаинвест-холд“ и „ПСТ Груп“. Що се отнася до областите София и Ловеч, чиято обща прогнозна сума възлиза на 136 милиона лева, АПИ ще преговаря с четири фирми: държавната „Автомагистрали“, „Мегаинвест-холд“, „Грома Холд“ и „Трейс груп холд“.

Всички тези компании подадоха оферти и през 2023 година, но те бяха счетени за неподходящи, а поръчките – прекратени. Жалбите срещу решенията за прекратяване не доведоха до успех и решенията влязоха в сила. Въпреки това, по-голямата част от фирмите успяха да спечелят делата срещу решенията на кабинета „Денков“, който ги прекрати. В резултат на това служебното правителство, назначено от президента, на практика довършва процедурите, започнати при служебния кабинет на Гълъб Донев.

През тези процедури бяха разпределени милиарди левове, като отново се стигна до концентрация на парите в няколко основни играча на пазара. Всичко това се корени в наследството, оставено от третия кабинет на Бойко Борисов, при който бяха подписани договори, които впоследствие се оказаха значително наддоговорени, противно на правилата. Това доведе до надплащане и впоследствие до прекратяване на тези договори. Процедурите за ново възлагане на тези мащабни поръчки се оказаха изключително сложни и преминаха през няколко кръга на отменяне, но сега конкурсите, започнати при кабинета на Гълъб Донев, най-накрая се довършват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    BRAVO
    .Фактически, сегашното правителство довършва идиотиите на ГЕРБ!!! А КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА?ИЗОБЩО ИМА ЛИ ТАКАВА? ЖИВЕЕМ ЛИ В ДЖУНГЛА???КОЙ,КОЙ,КОЙ ДА ОТГОВОРИ? ВРЕМЕ Е НАРОДА ДА ХВАНЕ СОПИТЕ И ДА СИ ВЪРНЕ ВЛАСТА ОТ ТЕЗИ КРАДЦИ!!!
  • 0
    1
    фена на Путин
    Ами околовръстното на Плевен кога ще го изпънете от край до край, като започнете от околовръстното на Д.Дъбник ??!??!!? 40г. едно камъче не е бутано там. Бяла-Ябланица е ад под небето.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари