Апетитът на децата зависи от гените

0
Ново проучване разкрива връзката между ДНК и хранителните навици
Ново проучване разкрива връзката между ДНК и хранителните навици

Ново проучване разкрива връзката между ДНК и хранителните навици

Нови научни изследвания разкриват, че генетичните фактори имат значително влияние върху хранителните предпочитания на децата, особено когато става въпрос за нежеланието им да опитват нови храни или неприязънта към зеленчуците.

Учени от Университетския колеж в Лондон (UCL) и Университета в Лийдс проведоха мащабно проучване, което проследява хранителните навици на деца от 16-месечна възраст до 13-годишна възраст. Резултатите показват, че генетичните вариации обясняват между 60% и 74% от различията в придирчивостта при храненето през различните възрастови етапи.

Д-р Зейнеп Нас, поведенчески генетик от UCL и водещ автор на изследването, коментира: "Основният извод от тази работа е, че капризът с храната не е нещо, което възниква от родителството. Наистина се свежда до генетичните различия между нас."

Изследователите анализират данни от проучването Gemini в Обединеното кралство, което включва 2400 групи близнаци. Чрез сравняване на хранителните навици на еднояйчни и неидентични близнаци, учените успяват да разграничат влиянието на генетиката от това на околната среда.

Интересно е да се отбележи, че изследването установява малък пик в придирчивостта при храненето около седемгодишна възраст, последван от лек спад. Въпреки това, общата тенденция показва, че злоядите деца запазват до голяма степен своите хранителни навици от ранна възраст до тийнейджърските години.

Д-р Алисън Филдс, съавтор на изследването от Университета в Лийдс, подчертава: "Въпреки че придирчивото хранене има силен генетичен компонент и може да надхвърли ранното детство, това не означава, че е фиксирано. Родителите могат да продължат да подкрепят децата си да ядат голямо разнообразие от храни през детството и в юношеството, но връстниците и приятелите могат да окажат по-важно влияние върху диетите на децата, когато достигнат тийнейджърските си години."

Изследването също така разкрива, че факторите на околната среда, като например семейните хранителни навици и видовете храни, консумирани от хората около децата, играят важна роля в формирането на техните предпочитания.

Тези открития могат да помогнат за разработването на по-ефективни стратегии за насърчаване на разнообразно и здравословно хранене сред децата. Разбирането, че генетиката играе значителна роля, може да помогне на родителите да подходят с повече търпение и разбиране към хранителните предпочитания на своите деца.

Изследването е публикувано в престижното списание Journal of Child Psychology and Psychiatry и допълва предишни проучвания в областта. През 2022 година д-р Никола Пирасту от италианския изследователски институт Human Technopole проведе проучване, което установи, че генетичните вариации, влияещи върху реакцията на мозъка към различни вкусове, са по-важни от тези, засягащи вкусовите и обонятелните рецептори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари