Ангел Кунчев: 65% от пациентите при личните лекари са с COVID-19

0
Новият вариант на COVID-19 се кара по-леко, но се предава по-лесно
Новият вариант на COVID-19 се кара по-леко, но се предава по-лесно Снимка: bTV

Новият вариант на COVID-19 се кара по-леко, но се предава по-лесно

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев сподели личния си опит с последния вариант на COVID-19, циркулиращ в Европа, известен като "Флирт". В интервю за предаването "Тази сутрин" той разкри подробности за протичането на заболяването и актуалната епидемиологична обстановка в страната.

Доцент Кунчев, който наскоро преболедува COVID-19, описа симптомите си: "Този COVID-19 не е онзи, който познаваме от пандемията. Кара се по-леко. Аз самият го изкарах миналата седмица. Не толкова температурата е водеща, колкото горните дихателни пътища. Отново изчезна за два-три дни вкуса, чувстваш се много разбит и отпаднал. След това продължителна, неприятна и остра кашлица. И нещата минават."

Според главния здравен инспектор, новият вариант "Флирт" се характеризира с по-лесно предаване, но по-леко протичане на заболяването. Той отбеляза, че в момента 60-65 процента от пациентите, посещаващи личните си лекари, са диагностицирани с коронавирус.

Относно ваксинацията, доцент Кунчев съобщи, че в България са доставени 80 600 дози ваксини срещу COVID-19. От тях около 2000 души вече са се имунизирали, а 4000 дози са предназначени за деца на възраст от 6 месеца до 11 години. Въпреки това, той изрази скептицизъм относно масовата имунизация, аргументирайки се с факта, че новите варианти на вируса успяват да заобиколят имунитета, създаден както от ваксините, така и от преболедуване.

Главният държавен здравен инспектор увери, че към момента в България няма регистрирани случаи на грип. Обикновено грипната вълна започва в края на октомври. Той добави: "В момента по болниците има бронхити, пневмонии, но е много далече от драматичните стойности."

Доцент Кунчев призова гражданите да бъдат бдителни и да спазват основните хигиенни мерки, въпреки по-лекото протичане на настоящия вариант на COVID-19. Той подчерта важността на личната отговорност и грижата за собственото здраве и здравето на околните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Ангеле,
    На майка ти путката е била сополива от covid-19, докато някой пиян малоумник се е празнил, че да се пръкнеш ти!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари