Андрей Янкулов: Има избран човек за главен прокурор

0
От Антикорупционният фонд смятат, че политическият избор на нов главен прокурор вече е направен
От Антикорупционният фонд смятат, че политическият избор на нов главен прокурор вече е направен Снимка: Bulgaria On Air

От Антикорупционния фонд смятат, че политическият избор на нов главен прокурор вече е направен

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов издаде нова заповед за подобряване на организацията на работата в прокуратурата, насочена към оптимизиране на разследванията по дела с голяма сложност или обществено значение. Заповедта обхваща дела за корупционни престъпления, организирана престъпност, транспортни инциденти с фатален изход, домашно насилие и трафик на хора.

Според Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, тази стъпка е по-скоро демонстрация на активност от страна на институциите. Той твърди, че вече е взето политическо решение за това кой ще бъде новият главен прокурор, въпреки че официалната процедура по избора все още не е започнала.

„Процедурата винаги е била формалност, като човекът за поста е предварително избран“, заяви Янкулов в интервю за „Денят ON AIR“.

Въпросът дали Висшият съдебен съвет (ВСС), който вече е с изтекъл мандат, има право да избира нов главен прокурор, също беше разгледан от Янкулов. Той обясни, че макар съставът на ВСС да е извън мандат, той продължава да функционира до назначаването на нови членове. В този контекст, Янкулов подчерта, че именно ВСС трябва да играе ключова роля за осигуряване на независимостта на съдебната система, като от него трябва да започне реформата.

„Политическото мнозинство трябва да подходи сериозно към номинирането и назначаването на новите членове на ВСС, тъй като това ще има голямо влияние върху бъдещето на съдебната система“, допълни той.

На въпрос дали има механизъм за контрол върху главния прокурор, Янкулов обясни, че формално съществува възможност за независимо разследване на главния прокурор чрез ad hoc прокурор. Този механизъм, обаче, осигурява само частична независимост и много от властовите правомощия на главния прокурор остават непроменени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари