Борислав Сарафов внесе концепция за управление на прокуратурата във ВСС

0
Гласуването за нов главен прокурор предстои на 16 януари
Гласуването за нов главен прокурор предстои на 16 януари Снимка: БТА / Архив

Гласуването за нов главен прокурор предстои на 16 януари

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) своята концепция за управлението на прокуратурата за следващия седемгодишен период. В документа той излага не само личните си възгледи, но и "идеи, които са споделяли с него колеги от различни структури и звена на прокуратурата и следствените служби".

Сарафов подчертава динамичния характер на ръководството на прокуратурата, който изисква постоянно обновяване според промените в нормативната база, технологичното развитие и обществените отношения.

Основни направления в работата

В концепцията си кандидатът за главен прокурор извежда няколко ключови приоритета:

  • Борба с организираната престъпност
  • Противодействие на корупционните престъпления
  • Справяне с транспортния травматизъм
  • Борба с домашното насилие

Институционално сътрудничество

Борислав Сарафов изразява готовност прокуратурата да бъде водеща институция в съвместните действия с Министерството на вътрешните работи, специалните служби и контролните органи. Той предвижда проактивен подход и засилена аналитична дейност за повишаване ефективността на тяхната работа.

Професионален опит и мотивация

С близо 30-годишен стаж като следовател и прокурор на различни нива в системата, Сарафов заявява, че "доверието, което колегите имат към него, го задължава да поеме отговорността, за да не загубим положителната инерция и посока, в която вървим – да отстояваме законността".

Процедура по избор

Номинацията на Борислав Сарафов бе направена на 10 октомври 2024 година от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова по време на последното заседание на Пленума на ВСС.

Според установената хронограма:

  • 24 октомври: краен срок за представяне на концепции
  • 19 ноември: краен срок за публикуване на концепциите от ВСС
  • 26 ноември: приемане на доклади за професионалните и нравствени качества
  • 16 януари: провеждане на гласуването
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Хан Крум
    Тоз в МС да е на уууу
  • 0
    1
    търся нещо
    Търся нещо, някой да ми каже коя от дрогите които се рекламират по телевизията там да си взема че не обясняват добре по новините прокурорите и МВР сигурно крият нещо и не казват коя е най-качествената дрога за да има за тях и да се надуват по телевизията с какво се друсат те
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари