Анализатори: Политическата криза в България е далеч от своя край

0
Димитър Аврамов и Страхил Делийски коментират шансовете за формиране на стабилно управление
Димитър Аврамов и Страхил Делийски коментират шансовете за формиране на стабилно управление Снимка: bTV

Димитър Аврамов и Страхил Делийски коментират шансовете за формиране на стабилно управление

В навечерието на парламентарните избори на 27 октомври 2024 година, политолозите Димитър Аврамов и Страхил Делийски коментират текущата политическа криза в България и перспективите за формиране на стабилно управление.

Избирателна апатия и липса на политически прогрес

Според Страхил Делийски, който е политолог и преподавател в Софийския университет, проучванията показват, че значителна част от електората не вижда смисъл в участието си в изборния процес. Основната причина за това е, че изборите не водят до съществена промяна в политическата ситуация.

"Ние гласуваме, а след това политиците не си свършват работата, за да направят правителство. Така че тези избори са по-скоро въпрос на оцеляване за почти всички партии и затова всеки се е вкопчил в това, което реално може да изкопчи от избирателите", коментира Делийски.

Фокус върху твърдото ядро и липса на политически растеж

Димитър Аврамов отбелязва пред bTV, че големите партии са съсредоточили усилията си върху своите твърди привърженици, което води до застой в политическото развитие.

"Ако работиш само за хората, които фанатично те харесват или са влюбени в теб, политиката започва да се превръща в неинтелектуална дейност и ние ставаме групи фенове. Но ако отборът ти е загубил 3-4 пъти или не е в добро състояние, крайната любов към него няма да помогне на никой. Така е в спорта, така е и в политиката", пояснява Аврамов.

Частни интереси и загуба на политическа същност

Страхил Делийски посочва Движението за права и свободи (ДПС) като пример за това какво се случва, когато политическите структури са подчинени на частни корпоративни интереси.

"Те губят политическия си смисъл и в един момент политическата логика бива изместена от тази на конкурента. Това не касае само ДПС, а всички партии на терен, които отдавна са преминали отвъд границата на политическото и се занимават по-скоро с бизнес, отколкото с политика", обяснява той.

Делийски допълва: "Ако това разбиране за политиката като частен корпоративен интерес не бъде променено, политическият процес ще се затлачи. В този смисъл не вярвам, че ние сме към края на политическата криза, дори не сме и в средата".

Възможен разпад на големи политически формации

Димитър Аврамов прогнозира, че партии като ГЕРБ и коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) може да последват тенденцията на разпад.

"Наивно би било да смятаме, че дадена формация, която не успява да бъде полезна, ще се запази на терен, доминиран от корупция и използване на институциите в частна полза при нулев обществен натиск", казва той.

Призив за активно гражданско участие

Въпреки песимистичните прогнози, Аврамов призовава гражданите да упражнят правото си на глас: "Не се фрустрирайте от това какви са те, намерете причина да отидете да гласувате дори за някой, който харесвате малко".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари