Алисе Муртезова: Не успяхме да спасим момиче от елитна гимназия в Русе, употребило наркотик

1
Ръст на синтетични наркотици в Русе: Институции и граждани обединяват усилия в борбата със зависимостите
Ръст на синтетични наркотици в Русе: Институции и граждани обединяват усилия в борбата със зависимостите

Ръст на синтетични наркотици в Русе: Институции и граждани обединяват усилия в борбата със зависимостите

В Русе се наблюдава тревожна тенденция на увеличаване употребата на синтетични наркотици, алармират експерти. Това стана ясно по време на представянето на дейностите на инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата", която разширява обхвата си и променя името си на "Независими от зависимости".

Митниците в борба с наркотрафика

Десислав Митев, началник на сектор в териториалната дирекция на Агенция "Митници" в Русе, разкри шокиращи данни за конфискуваните наркотични вещества:

  • Над 3,5 килограма метамфетамин
  • Над 1 тон коноп
  • Повече от 358 килограма марихуана
  • Над половин тон хероин
  • Над 70 килограма екстази

Тези количества са открити в над 50 тайника. Митев подчерта опасността от синтетичните наркотици, като фентанила: "Изключително малко количество от фентанила, например, което може да се пренесе в джоба на човек, може да стигне за един квартал или за цял град като Русе".

Здравни експерти алармират

Доктор Станислав Иванов, началник на отделението за лечение на зависимости в Центъра за психично здраве в Русе, отбеляза тревожна тенденция на понижаване на възрастовата граница на употребяващите наркотични вещества. Той изрази загриженост относно трудността за откриване на някои синтетични наркотици чрез стандартните тестове.

Алисе Муртезова, административен директор на Университетска болница "Медика" - Русе, сподели потресаващ случай: "В последния случай, започнаха разговори с психолог и едва на третия път хващаме, че едно момиче от елитна гимназия в Русе е употребило наркотик. Транспортирахме го веднага в София, но не успяхме да го спасим".

Разширяване на инициативата

Румен Николаев, идеен инициатор на "Независими от зависимости", подчерта необходимостта от постоянно ангажиране на обществото с проблема: "Всеки месец трябва да има различни събития в училищата, за да не излиза темата от дневния ред на обществото". Той анонсира предстоящи конкурси за плакат с новото име на инициативата и за училищни проекти, свързани с превенцията.

Институционална подкрепа

Областният управител на Русе Драгомир Драганов акцентира върху ролята на семейството в превенцията, докато академик Христо Белоев, председател на Общинския съвет, подчерта необходимостта от внимателен подход към родителите и децата.

Димитър Недев, заместник-кмет по социални дейности, здравеопазване и транспорт, призова за непримиримост към проблема и бърза реакция при първите симптоми.

Образователни инициативи

Д-р Росица Георгиева, началник на Регионалното управление на образованието в Русе, отчете, че инициативата е обхванала всички образователни институции в областта. Тя отбеляза активното участие на учениците в генерирането на идеи за превенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    ...
    Ти за спасителка ли се изживяваш вече ? Някаква богиня спасителка. Да ти еба майката свинска, нагла.
  • 1
    3
    Балканеца
    Прави сте и двамата. Важно е семейството, което да възпитава и да учи на ценности. Но е важна и институцията, която да пресече възможностите за разпространение. А у нас, въпросните институции се правят, че нищо не виждат... полиция, прокуратура, съдебна система съществуват за да пазят управляващите. Я да почнат да разпъват дилърчетата на кръст да видите колко бързо ще се реши проблема. Но решение на проблема не се търси, това е истината.
  • 3
    2
    Ивелин Пенков
    Семейството и възпитанието е на първо място. Децата трябва да имат ангажименти и отговорности, а не да се шляят и да се чудят какво да правят. Време е родителите да поемат своята отговорност, вместо да глезят и презадоволяват децата си или пък да не им обръщат никакво внимание.
  • 11
    1
    Black Raven
    Стига чесахте езици, много добре се знае от органите на правоприлагане кой и какво пласира в Русе, пълно е с предрусани "дилърчета", ходещи като зомбита посред цял ден из улиците на града, ключът от бараката е заровен другаде...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари