Александър Джартов: Ако 6-и склад беше взривен, всички щяха да апелират да се използва BG-ALERT

43
Време е институциите да припознават тази система като полезен инструмент
Време е институциите да припознават тази система като полезен инструмент Снимка: Facebook / Пожарна безопасност и защита на населението

Време е институциите да припознават тази система като полезен инструмент

Системата BG-ALERT (бгалърт) представлява съвременен инструмент за ранно предупреждение, който може да бъде жизненоважен при критични ситуации. Главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), подчерта значението на тази система в интервю пред БНР, като призова кметовете и местната власт да се обучат и активно да я използват.

Превантивна роля на BG-ALERT

Джартов обясни, че системата BG-ALERT е предназначена не само за реагиране при инциденти, но и за превантивни цели. Той подчерта, че ако системата е била използвана при инцидента със 6-ти склад в Елин Пелин, можеше да бъде предотвратен потенциален взрив, който би могъл да има сериозни последствия. "Системата може да се използва за превантивни цели. Трябва време и повече обучение, и ще се получат нещата, както е замислен инструментът," каза Джартов.

Предизвикателства и препоръки

Според Джартов, е необходимо време и усилия, за да се приеме и интегрира системата BG-ALERT в ежедневната работа на институциите и населението. Той изрази мнение, че е важно да се направи проучване на стойността на подобни системи в други държави, за да се сравни и оцени ползата от тази инвестиция. "Кметове и местни власти да се обучат и да я използваме след като сме я платили," добави той.

Взривът в Елин Пелин: Обезопасяване и разследване

В контекста на инцидента в Елин Пелин, Джартов разясни, че се полагат максимални усилия за обезопасяване на обекта и защита на разследващите екипи. Той отбеляза, че гърмежите в района продължават, което създава потенциална опасност за хората. Въпреки мерките за сигурност, които бяха предприети, няма 100% гаранция за избягване на инциденти, особено при спецификата на обекта.

Контрол и превенция

Джартов потвърди, че преди месец складовете на фирма „Енигма“ край Елин Пелин са били проверявани от пожарникари и служители на служба КОС. По време на проверката са документирани всички наблюдения и, ако има установени нарушения, се издават предписания.

Директорът на ГДПБЗН подчерта, че санкциите сами по себе си не решават проблемите с нарушителите. Той препоръча по-голямо внимание към образованието на децата и изграждане на отговорно мислене към хората и природата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    10
    ДаниелаИванова
    Имам въпрос ?В малко село с единствена главна улица има пожарв къща на главната улица пожарната кола е заела половината път покойтотрябва да минат автомобилите на евакуираните .те няма да могат да минат отам защото пътя е тесен тъй като е строен когато не е имало много коли през 1962г.Черните пътища не са окосени имам предвид междиннатачаст.от къде да минават колите ще има задръстване което ще пречи на пожарникарите
  • 2
    9
    Бенгалски огън
    Баба Пена и дедо Вуте дали знаят що е alert,за ручане ли е ........ Защо трябва да е на чужбински!!!
  • 3
    8
    Свободен
    Този "манекен" и неговите подчинени носят вина. При проектирането на подобни складове се залагат специални материали за трудна запалимост и негориимост на строителните материали. Поради по-скъпите цени, при изпълнението на СМР това не се спазва и се влагат обикновени материали, които нямат тези качества. Фирмите се сдобиват с.копия на сертификати за вносни или от местно производство, без да са закупили и вложили специалните материали. Обектите се приемат от комисии, без осъществен контрол, възниква въпросът: ЗАЩО? Освен това текущо при контрола не се следи за разрешената концентрация на съхраняваните материали и фактическата наличност. Сега се "допуска" че възможна причина е,че съхраняваните материалите не са били качествени и са се самозапалили?! Колко "изгорели" кораба и камиони има при транспортирането?-николко. "Манекените" на държавна служба и заплата не си вършат работата...
  • 14
    7
    Alèx
    КО БЯХА ТУРИЛИ ТИКВАТА ОТ БАНКЯ, СПЕЦИАЛИСТА ПО МАРКУЧИ, И ЕВРО АТЛАНТИЧЕСКАТА СВИНЯ С КУПЕНА ТА ДИПЛОМА, НЯМАШЕ ДА ГРЪМНЕ! ЯВНО УКРАИНЦИТЕ СА ИСКАЛИ ДА ПРАЗНУВАТ ПОРЕДНАТА ПОБЕДА! САМО ПУТИН Е ВИНОВЕН!
  • 17
    6
    Нерезанов
    Странно, защо няма записи от системата за видеонаблюдение. Всеки специалист ни обяснява, какви ли не измислени конспиративни теории. Интересно какво ще намерят следователите на терена, като всичко е изгоряло или изхвърлено в космоса. Историята много прилича на утилизацията на мини и последвалия мощен взрив в барутната фабрика в Горни Лом. Там също нямаше записи от камерите за видеонаблюдение.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари