Акули край бреговете на Бразилия дали положителна проба за кокаин

1
Новото изследване разкрива тревожни нива на замърсяване с наркотици в океана
Новото изследване разкрива тревожни нива на замърсяване с наркотици в океана

Новото изследване разкрива тревожни нива на замърсяване с наркотици в океана

Екип от изследователи от фондация "Освалдо Круз" в Бразилия проведе детайлно проучване, което разкри наличието на кокаин в 13 акули от вида бразилска остра муцуна. Тези акули, закупени от малки риболовни кораби, прекарват целия си живот в крайбрежните води, където са най-засегнати от замърсяването. Чрез течна хроматография с тандемна масспектрометрия, учените изследваха мускулната и чернодробната тъкан на акулите, за да открият следи от кокаин и бензоилекгонин – основният метаболит на наркотика.

Резултатите от изследването

Всички изследвани акули са показали положителен резултат за кокаин, като концентрацията на веществото е до 100 пъти по-висока от тази, регистрирана при други морски обитатели. Това е първото проучване, което установява наличие на кокаин в свободно живеещи акули, показвайки че веществото е по-разпространено в мускулната тъкан, отколкото в черния дроб.

Въздействие върху морската екосистема

Въпреки че точният ефект на кокаина върху поведението и здравето на акулите все още не е напълно изяснен, учените предполагат, че наркотикът може да има сериозни последствия. Кокаинът е известен с това, че засяга мозъка и може да предизвика хиперактивност и неадекватно поведение при животни. Изследователите се опасяват, че веществото може да наруши зрението и ловните способности на акулите, което би могло да намали тяхната продължителност на живота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари