АИКБ: Настоящата система генерира "сива икономика" и демотивира работниците

0
АИКБ отказва участие в преговорите за минимални осигурителни доходи за 2025 година
АИКБ отказва участие в преговорите за минимални осигурителни доходи за 2025 година Снимка: БТА / Архив

АИКБ отказва участие в преговорите за минимални осигурителни доходи за 2025 година

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обяви своя отказ да участва в процедурата по определяне на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2025 година. Това става ясно от официално писмо, изпратено до министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Причини за отказа

АИКБ изтъква няколко ключови аргумента за своето решение:

  1. Неадекватност на МОД - организацията критикува фокуса върху осигурителните вноски, без да се отчита реалният размер на възнагражденията.
  2. Генериране на "сива икономика" - според АИКБ, настоящата система на МОД допринася за увеличаване на недекларираната заетост.
  3. Непропорционално увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) - работодателската организация смята, че ръстът на МРЗ не съответства на увеличението на производителността и инфлацията.
  4. Влияние на член 244 от Кодекса на труда - АИКБ определя като "изключително вредно" влиянието на този текст, който обвързва МРЗ със средната работна заплата.

Позиция на АИКБ

В писмото си до министър Иванов, председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев заявява: "Оставаме в очакване на реални действия за премахване от нашето трудово и осигурително законодателство на вредни и неадекватни текстове, които влошават бизнес средата и водят до уравниловка, която демотивира работниците и служителите."

АИКБ подчертава, че тяхната позиция е в съответствие с консолидираното становище на представителните работодателски организации от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОБР).

Реакция на Министерството на труда и социалната политика

От своя страна, Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е изпратило писмо до социалните партньори, включително АИКБ, с искане за становища относно процедурата по договаряне на МОД за 2025 година. В писмото се подчертава, че "споразуменията са израз на интересите и волята на страните в социалния диалог".

Очаквания за бъдещето

АИКБ изразява готовност за бъдещо сътрудничество, но при условие че бъдат преодолени посочените от тях проблеми. Организацията вярва, че премахването на тези "препъникамъни" ще допринесе за "подобряване на състоянието на индустриалните отношения и на бизнес средата в Република България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    до 3
    Викаш, ако нямаше минимална заплата, би държал работници на работа, без да им плащаш, защото не правят нищо. Не правят нищо, ама ти ей така ги държиш на работа. И що бе? В момента, в който прецениш, че от нечий труд получаваш по-малко отколкото му плащаш, му прекратяваш договора и го сменяш с друг, който си струва заплатата. Какъв ти е проблема?
  • 3
    4
    Капиталиста
    Аз например съм некадърник,който не го бива дори стотинките в обществената тоалетна да събира. Добре че са ДеБелите ПеПеруги комунисти да ми плащат колкото да не умра от глад за да ругая някакви други комунисти,които никога не съм виждал
  • -5
    3
    Капиталиста
    Минималната заплата е комунистическа простотия и трябва да се намали до нула, да се забрани, или да се премахне напълно. Минималната заплата спъва прогреса и създава търтеи, нищоправци и необразовани, неграмонтни некадърници, които само имитират дейност и чакат на заплата от държавата. Другарите защо не казват, че 96-та, 97-ма, комунизма фалира и се разпадна, точно защото комунистите почнаха да си вдигат безразборно минималната заплата.
  • 2
    2
    Сали
    Вели, отивай си обратно в Делиормана! Такива като тебе рязани тъпаци само ни излагат капанското мършлячество! Нищо не разбираш, ама чок прост акъл даваш!
  • 1
    1
    вели
    Цялата държава е в сивата икономика по училищата крадливи и лъжливи счетоводители и директори,отиваш в аптеката няма касов бон при ренген на зъб също - ужас
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари