72 безработни започнаха работа по програма за заетост в Русенско

0
35 от новонаетите служители ще работят на пълен работен ден от 8 часа
35 от новонаетите служители ще работят на пълен работен ден от 8 часа

35 от новонаетите служители ще работят на пълен работен ден от 8 часа

72 безработни от Русенска област започнаха работа по Регионалната програма за заетост, финансирана от Министерството на труда и социалната политика. Тези служители вече подписаха договорите си със съответните общински администрации и Областната управа, започвайки работа в различни населени места в региона. Програмата цели да осигури временна заетост и подобряване на условията на живот и инфраструктурата.

От 72-те новонаети служители, 35 ще работят на пълен работен ден от 8 часа, докато останалите 37 ще работят на непълен работен ден от 6 часа. Трудовите възнаграждения за работещите на пълен работен ден са съобразени с минималната работна заплата, която е 933 лева. Продължителността на тази заетост е пет месеца, завършвайки в края на ноември, като за целта от държавния бюджет са осигурени малко над 350 000 лева.

Програмата обхваща 43 населени места в Русенска област, като три места са осигурени към Областната администрация. Според заместник областния управител Георги Георгиев, тази програма е ефективен инструмент за подкрепа на безработните в региона. „Надявам се, че тя ще помогне и за осигуряване на устойчива заетост, т.е. след като изтекат тези пет месеца наетите да не се превърнат отново в безработни, а да си намерят много по-лесно работа или при възможност и при интерес от тяхна страна да останат на същите позиции“, коментира Георгиев.

Регионалната програма за заетост е насочена към подобряване на условията на живот и жизнената среда на населението, чрез решаване на проблеми от техническата и социална инфраструктура в региона. Освен това, тя цели да осигури устойчива заетост и да се справи с местните проблеми на пазара на труда.

По данни на Агенцията по заетостта, средногодишното равнище на безработицата в област Русе през 2023 година е 5,5%, като средногодишният брой регистрирани безработни е 4 583 лица. От тях 459 са безработни младежи до 29 години, а 1 282 са продължително безработни лица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Голяма радост
    Минималната работна заплата и преди нова година и коледа,айде на улицата.С 900 лв. И за салам не стигат.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари